Naar het platteland van Litchfield Hills

Redactie Lonely Planet
Naar het platteland van Litchfield Hills

Hier kun je de beste lokale producten proeven: van cider tot ijs en niet te vergeten de vele pompoenen.

Het platteland van New England is een landschap vol heuvels met paardenboerderijen, landhuizen en vooropleidingen voor de Ivy League-universiteiten. Manhattan ligt dichterbij dan Boston (op slechts twee uur rijden), dus vele New Yorkers hebben hier een tweede huis. Zij verheffen de culinaire cultuur tot een niveau dat je meestal niet kunt vinden op het Amerikaanse platteland.

Overal is er overvloed, vooral tijdens de oogsttijd, wanneer er in het weekend altijd een uitje naar de boerderij op het programma staat. Averill Farm bestaat al sinds 1746. Vanaf de heuvel waar de boerderij op staat, kijk je uit over de regio Litchfield en over de 12 hectare aan boomgaarden waar wel 100 verschillende soorten appels groeien. ‘Sommige zijn erfstukken, andere wilden we gewoon eens uitproberen,’ zegt eigenaresse Susan Averill, terwijl ze pompoenen opstapelt in een verkoopkraampje.

Een mooi wit tuinhek | Foto: Mark Read / Lonely Planet

Ze is iemand die constant in beweging is en heeft altijd wel iets in haar handen. Ze zet een dienblad warme donuts met kaneel en suiker neer om versgeperste cider in papieren bekertjes te schenken. ‘We vinden het gezond. En lekker, toch? We doen er een beetje peer in voor de zoete smaak. Vroege appels zijn zuur.’

Dit is de traditionele Amerikaanse zelfpluk-boomgaard, waar gezinnen elk jaar weer komen om kleine karretjes tussen de bomen door te trekken. In het verkoopkraampje liggen rijen oranje pompoenen, hopen paarse en gele Indische maïs, fruittaarten en zelfgemaakte jam: het eten van de feestdagen. Vlakbij klimmen een paar kinderen op een pompoen van 400 kilo. ‘Het is een hele kunst om dat ding te laten groeien,’ zegt Susan. Ze ruilt cider en appels met een lokale pompoenenboer zodat de kinderen kunnen spelen op de oranje reus. ‘We ondersteunen graag de andere lokale boeren.’

Ariel Picton, werkneemster van Averill Farm | Foto: Mark Read / Lonely Planet 

Litchfield kent ook een aantal herenboeren, maar de meesten zijn niet zo chic als Anthony Yurgaitis en George Malkemus, vice-president en president van het luxe schoenenmerk Manolo Blahnik. Het koppel is samen eigenaar van Arethusa Farm & Dairy. Toen de boerderij tegenover hun vakantiehuis te koop kwam te staan, hebben ze het gekocht ter behoud van hun uitzicht, maar ze blijken best goede zuivelboeren te zijn. Om meer smaak te geven aan hun melk, pasteuriseren ze het op de ouderwetse manier: op lagere temperaturen voor een langere periode. Dit levert een rijke melk op met grassige accenten. De melk blijkt erg populair te zijn: bij zowel hun zuivelwinkel als hun ijssalon vlakbij Bantam staan vaak enorm lange rijen.

Hun high-tech zuivel is van grootse klasse. De dieren wonen in misschien wel de schoonste boerderij ter wereld. Op een bordje boven de deur staat: “Elke koe in deze stal is een dame, behandel haar a.u.b. ook zo”.

Shelby Crawford poseert met een van de dames van de boerderij Arethusa | Foto: Mark Read / Lonely Planet 

Machines zorgen voor het voedsel, poep wordt automatisch afgevoerd en boerenknechten wassen elke dag staarten met shampoo en Pantene Pro V crèmespoeling. Echt waar. ‘We hebben de beste Jerseykoeien van het land en we zijn nu bezig om ook de beste Holsteinkoeien te krijgen,’ zegt cowgirl Shelby Crawford. Maar er worden nooit Manolo Blahnik-schoenen van ze gemaakt, die dieren worden in Italië gefokt door iemand anders. ‘We zijn veel te erg gehecht aan onze meiden,’ zegt Shelby. 

In de buurt? Bewandel de freedom trail in Boston

Openingsbeeld: Mark Read / Lonely Planet


Volg Lonely Planet op Instagram