Minigids: Great Ocean Road Australië

Redactie Lonely Planet
Minigids: Great Ocean Road Australië

De kust ten westen van Melbourne in de staat Victoria ligt een landschap van door golven gebeukte kliffen onder toezicht van trotse vuurtorens, maar aan deze vermaarde weg vind je ook kustplaatsen met fantastische restaurants.

Bezienswaardigheden

Australian National Surfing Museum, €
(surfworld.com.au; Beach Rd 77, Surf City Plaza, Torquay)

In dit boeiende museum over surfen in Australië vind je het revolutionaire board met drie vinnen van Simon Anderson uit 1981, de prachtige surfplankkunst van Mark Richard en de Surfing Hall of Fame. Het staat vol mooie aandenkens (waaronder het houten longboard van Duke Kahanamoku), films en tentoonstellingen over surfcultuur van de jaren 60 tot de jaren 80.

Bay of Islands Coastal Park, gratis

Na Peterborough (11 kilometer ten westen van Port Campbell) liggen in de minder bekende Bay of Martyrs en Bay of Islands uitkijkpunten met een fenomenaal uitzicht, vergelijkbaar met de Twaalf Apostelen. Je kunt er ook goed wandelen en er ligt een prachtig strand bij Crofts Bay.

Cape Nelson Lighthouse, €€ 
(capenelsonlighthouse.com.au)

Klim naar de top van deze nog werkende vuurtoren uit 1884 voor geweldige uitzichten op de rand van de wereld. Je wordt ook rondgeleid over het terrein en kunt luisteren naar verhalen over schipbreuken en de geschiedenis van de omgeving.

Eten

á la grecque, Grieks €€€
(alagrecque.com.au; 60 Great Ocean Rd, Aireys Inlet)

Laat je meevoeren naar de Middellandse Zee bij deze geweldige moderne Griekse taverna. Voorgerechtjes als gebakken kammosselen of inktvis met appel, selderie en citroen en hoofdgerechten als gegrilde varkensschouder zijn sensationeel, net als de wijnkaart.

At the Heads, Modern Australisch €€
(attheheads.com.au; Ewing Blyth Rd, aka Jetty Rd, Barwon Heads)

Dit café heeft prachtig zicht op waar de rivier in de oceaan stroomt. Voor het ontbijt kun je alles krijgen, van superfoodsmoothies tot een simpele hamburger. De hoofdgerechten zijn een mix van gedeelde borden met hapjes en barvoedsel, bijvoorbeeld gefrituurde krabburgers, visspaghetti en wagyu-biefstuk. Het is een prachtige plek voor een lokaal geproduceerd wijntje of biertje bij zonsondergang.

Deegan Seafoods, Fish & chips €
(tel. +61 3 5523 4749; 106 Percy St, Portland)

Deze fish & chips-winkel heeft de meest verse vis van Victoria. Of je nou voor vis gaat of voor inktvisringen, het is altijd een echte traktatie.

Slapen

Bimbi Park
Voor een bush-ervaring
(bimbipark.com.au)

De ouderwetse caravans en hutten maken sfeervol Bimbi Park een fantastisch verblijf voor gezinnen. In de buurt leven allerlei dieren, waaronder koala’s.

Cape Bridgewater €€
Sea View Lodge 
Voor een verblijf aan het einde van de weg
(capebridgewaterseaviewlodge.com.au)

Knusse kamers in strandhuis-stijl met uitzicht over een woeste baai.

Drift House €€€
Voor creatief design
(drifthouse.com.au)

Ondanks de elegante gevel uit 1860 zijn de kamers van Drift House ultrastrak en modern ingericht, vol met luxe details.

Nog meer tips vind je in het juninummer van Lonely Planet magazine

Openingsbeeld: 4FR / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram