Vergeten Schotse Schoonheden en waar je ze kan vinden

Redactie Lonely Planet
Vergeten Schotse Schoonheden en waar je ze kan vinden

Ben je op zoek naar een outdoor avontuur waar je de ruimte niet hoeft te delen met andere reizigers? Stop dan met zoeken want Schotland is de perfecte locatie voor jou. Volgens verkoopcijfers van de Britse Ordnance Survey waren de tien landkaarten die het slechtst verkochten allemaal gewijd aan gebieden in Schotland.

Door de lijst op hun blog te plaatsen, hoopt de Ordnance Survey meer mensen naar deze vergeten gebieden te halen. Volgens hun zijn deze verborgen parels in de steek gelaten door wandelaars die louter nog interesse in de wereldberoemde gebieden hebben, zoals Snowdon en het Peak District.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Laura (@highart13) op

De kaart die het allerslechtst verkocht was van Glen Oykel en Glen Cassley, wat slechts 80 kilometer ten noorden van de stad Inverness ligt. Glen Cassley is niet alleen een hotspot voor het zien van wilde dieren zoals herten, adelaars en roofvogels, ook bevat het gebied uitstekende visrivieren vol springende zalm en zit het boordevol unieke natuur.

Ondanks de sombere schoonheid van het gebied, zijn er geen dorpen in de buurt van Glen Cassley en is het een van de meest dunbevolkte gebieden van Groot-Brittannië. Ter vergelijking; de kaart van Snowdonia en Conwy Valley, het meest populaire gebied, verkoopt maar liefst 180 keer beter. 

De top vijf slechtst verkopende kaarten ziet er als volgt uit:

  1. Glen Cassley en Glen Oykel
  2. Peterhead en Fraserburgh
  3. Kilmarnock en Irvine
  4. Monadhliath Mountains North en Strathdearn
  5. Cumnock en Dalmellington
Zonder Schotse Hooglanders zouden de Schotse Hooglanden de Schotse Hooglanden niet zijn. | Foto: Sander Meertins / iStock

En natuurlijk, in deze 21e eeuw vol smartphones en gps-systemen in iedereens handbereik, zou je kunnen zeggen dat papieren kaarten inmiddels passé zijn. Echter hebben veel uitgevers van kaarten, ondanks al die nieuwe technologieën, hun verkoop de afgelopen jaren zien toenemen na bijna tien jaar achteruitgang.

Voor wandelaars en andere outdoor enthousiastelingen bevatten kaarten een uitgebreider overzicht van paden, landschapseigenschappen en interessante plekken die een bezoekje waard zijn. Ook weggebruikers gebruiken weer steeds vaker kaarten om hun reis te plannen. Ze bieden een groter beeld van het gebied, je bent niet afhankelijk van batterijen of bereik en veel kaarten bieden de meest prachtige off-road alternatieven.

Op zoek naar de absolute Schotse stilte? Dan is dit wel wat voor jou.

Openingsbeeld: Fotovoyager / iStock 


Volg Lonely Planet op Instagram