Verblijf op dit klimaatneutrale eiland in Zweden

Redactie Lonely Planet
Verblijf op dit klimaatneutrale eiland in Zweden

Vorig jaar zette Neste, een bedrijf dat hernieuwbare energie opwekt, Nolla Cabin op de markt; een prachtige accommodatie zonder uitstoot. Nu gaat het bedrijf een stap verder en maakt een heel eiland klimaatneutraal. 

Zero Island in Zweden is een toeristisch-vriendelijk stuk land dat in één jaar volledig CO2-neutraal is geworden. Het eiland is deze zomer open voor bezoekers, en heeft als doel de mensen te leren hoe je duurzame keuzes kunt maken. Het project Zero Island, gelegen op Lidö in de Zweedse archipel, maakt deel uit van Neste’s Journey to Zero-initiatief, dat zich richt op het vinden van duurzame oplossingen voor een toekomst zonder fossiele brandstoffen. Zweden streeft er naar om klimaatneutraal te zijn in 2045. Om te onderzoeken wat er nodig is om de CO2-uitstoot zo snel mogelijk te verminderen, was het doel van Neste en zijn partners om het eiland in slechts twaalf maanden klimaatneutraal te maken. Als resultaat van het project is de uitstoot van het eiland met 78% ten opzichte van het vorige niveau verlaagd. 

Volgens Neste laat dit project zien dat wanneer instellingen, bedrijven en individuen samenwerken, we de wereld een stuk sneller kunnen veranderen dan je zou denken. Oplossingen zitten in het gebruik van hernieuwbare dieselvoertuigen en veerboten, het gebruik van zonne-energie, afvalvermindering en -recycling en het gebruik van fossielvrije groene stroom.

Het eiland organiseert Zero Vacations, waar alles van accommodatie tot eten is bedacht om zo min mogelijk uit te stoten. Er zijn Nolla Cabins en een Zero-menu waarbij locale ingrediënten worden gebruikt. volgende zomer zullen ook de eerste klimaatneutrale bruiloften worden gehouden.

Meer informatie over het Journey to Zero-initiatief is beschikbaar op de website van Neste.

Openingsbeeld: Neste


Volg Lonely Planet op Instagram