Reistrend voor 2019: kijken naar de kosmos

Redactie Lonely Planet
Reistrend voor 2019: kijken naar de kosmos

Waar de aarde steeds drukbevolkter raakt en steden bijna uit hun voegen barsten, neemt de mogelijkheid om vanaf moeder aarde de rest van het universum te bekijken behoorlijk af. Reizigers van over de hele planeet zijn steeds vaker op zoek naar de laatste donkere plekjes vanaf waar je een heldere, onvervuilde glimp van het sterrenstelsel kunt vangen.

De twinkelende onverklaarbaarheid van de Melkweg, een meteoor die voorbij de horizon zoeft, het kijken naar een donkere lucht opgehelderd door glinsterende lichtjes in bizarre formaties, het brengt je een beetje terug naar je oergevoel. Niets wekt meer wanderlust dan met de massieve aarde onder je voeten omhoog te kijken naar een hemel vol sterrenbeelden. Jammer genoeg is het de afgelopen eeuw steeds moeilijker geworden om een onverstoord aanbeeld van de sterrenlucht te vangen, en helaas zal dat alleen maar moeilijker gaan worden.

Volgens onderzoek van het Light Pollution Science and Technology Institute lijdt 80% van de complete aarde (met uitzondering van zeegebied) aan lichtvervuiling. In Europa en de Verenigde Staten wordt de sterrenlucht voor 99% van de mensen volledig vervuild door kunstmatig licht. 

In het zuidwesten van de VS zijn tal van dark-sky parken te vinden, waaronder deze bij Natural Bridges in Utah. | Foto: Evenfh / iStock

Dark-sky parken

Gelukkig komen er steeds meer zogenaamde dark-sky parken zodat de laatste echt donkere plekjes op aarde goed bewaard blijven. Vanuit deze parken is een onvervuilde blik op de sterrenhemel gegarandeerd, tenzij het extreem bewolkt is natuurlijk. Maar waar vind je die parken?

In het zuidwesten van de VS

Het heldere droge zuidwesten van de Verenigde Staten heeft een breed scala aan dark-sky parken, waaronder het eerste dark-sky park ter wereld in Utah; de dark-sky city in Flagstaff, Arizona; de Cosmic Campground in New Mexico en natuurlijk in de Grand Canyon waar elk jaar in juni een sterrenfeestje wordt gegeven.

In Japan

Sinds dit jaar heeft Japan haar eerste geaccrediteerde dark-sky locatie geopend. Het Iriomote-Ishigaki National Park in de prefectuur Okinawa beslaat 406 vierkante kilometer op de afgelegen subtropische Yaeyama-eilanden voor de zuidkust van Japan en biedt absoluut de beste sterrenwacht van het land.

In het noorden van Groot-Brittannië

Sommige van de donkerste luchten in Europa vind je in delen van het noorden van Groot-Brittannië, waaronder in het eerste dark-sky park van het land; Northumberland National Park. Ook Kielder Water & Forest Park en Go Stargazing zijn aanraders.

Het minder bekende zuiderlicht, of aurora australis, is van maart tot september te zien in Nieuw-Zeeland. | Foto: NCHANT / iStock

Het poollicht achterna

Niet alleen het sterrenstelsel is een natuurlijk verschijnsel dat alleen bij donkere luchten te zien is, ook bij het minstens zo mooie en misschien nog wel mystiekere poollicht is dat het geval. De aurora borealis in het noorden en de aurora australis in het zuiden zijn exclusief in het pikkedonker en dicht bij de noord- of zuidpool te zien. Waar zijn je kansen het grootst?

In Scandinavië

Van september tot april is het in Scandinavië noorderlicht-seizoen. Hoe verder naar het noorden je zit, hoe groter de kans op het vangen van een glimp van het felgekleurde spektakel. Groot voordeel van Scandinavië in de winter is dat de zon er op bepaalde plekken nauwelijks opkomt. En zoals we allemaal inmiddels wel weten is een donkere lucht een absolute vereiste wil het poollicht zich laten zien.

In Nieuw-Zeeland op Stewart Island

Reis af naar Stewart Island in Nieuw-Zeeland waar van maart tot september de minder bekende maar minstens zo mooie aurora australis te zien is. Volgens de legende heeft het eiland zijn Māori naam, Rakiura, wat los vertaald ‘gloeiende luchten’ betekent, aan het spektakel te danken.

Wil je sterrenkijken terwijl je d'r ook nog iets van opsteekt? Dan zijn observatoria een aanrader. | Foto: 00one / iStock

Observatoria

Ze zijn vaak gesitueerd op donkere plekken met heldere luchten, op de toppen van bergen of vulkanen; observatoria bieden niet alleen de prachtigste aanbeelden op de machtigste sterrenluchten, je steekt er ook nog wat van op. Waar vind je ze?

In Hawaii op de Mauna Kea

Op de 4200 meter hoge top van de berg Mauna Kea in Hawaii vestigt zich het grootste sterrenobservatorium van de wereld. Bezoekers kunnen gebruikmaken van de vele aanwezige telescopen en stargazing sessions bijwonen.

Op de Canarische eilanden

Ver weg van het met kunstlicht vervuilde Europese vasteland vind je twee observatoria; het Teide observatorium op Tenerife en Roque de los Muchachos op La Palma. Beide zijn open voor bezoekers en bieden geleide tours en sterrenkijksessies.

Meer informatie over sterrenobservatoria vind je hier. Wil je verder lezen over het poollicht en je kansen op het zien van het noorderlicht vergroten? Dan is dit artikel iets voor jou.

Openingsbeeld: Dieter Meyrl / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram