Ontspannen, citytrippen en cultuur snuiven in oktober: waar moet je heen?

Redactie Lonely Planet
Ontspannen, citytrippen en cultuur snuiven in oktober: waar moet je heen?

De dagen worden donkerder en kouder, maar gelukkig niet overal. Reis de zon achterna of blijf in de herfstsfeer en geniet van de vallende blaadjes. In oktober zijn Coromandel, New York en Griekenland ideale plekken om te ontspannen, op stedentrip te gaan of cultuur te snuiven. Ga mee!

Ontspannen

Nazomeren op Coromandel

Geniet van de nazomerzon op de lege stranden van het schiereiland Coromandel. Op 90 km afstand van Auckland vind je een plek met het beste weer van heel Nieuw-Zeeland. 's Zomers is dit een populaire vakantiebestemming onder locals, maar als je in oktober gaat ontdek je het eiland zonder deze drukte. Als het dan toch afkoelt, ga dan richting de Lost Spring natural spa, of graaf je eigen thermische bad op Hot Water Beach om lekker op te warmen. 

Cathedral Cove op Coromandel | Foto: muha04 / iStock

Zonder de hordes mensen is Coromandel ook een perfecte bestemming om helemaal tot rust te komen. Het heeft veel kleine plaatsjes met mooie galerijen gevuld met kunst en typografie. Een imposante bergkam, gesierd met kliffen en gouden kusten, nodigt je uit om in de auto te stappen en op je dooie gemakje alles te gaan ontdekken. Maar ook als je toe bent aan wat beweging is hier genoeg te doen. Neem bijvoorbeeld de Hauraki Rail Trail Cycleway, wandel tot op de top van Pinnacles of kayak naar het prachtige Cathedral Cove. Of je kunt je natuurlijk lekker terugtrekken in een knus café aan de kust en genieten van het uitzicht. 

Reisplan: Neem drie tot vier dagen om rond te dwalen op het schiereiland. Thames (west kust) en Whitianga (oost) zijn de grootste plaatsen.

Belangrijk om te weten: In september/oktober begint het jakobsschelpenseizoen; probeer ze bij de restaurants langs Whitianga’s Esplanade.

Andere maanden: Dec-feb – warmste en drukste maanden; maart-mei – milde temperatuur; juni-aug – koudste maanden; sept-nov – warmer en rustig

Geniet van de herfst in NYC | Foto: welcomia / iStock

Stedentrip

Genieten van vallende blaadjes in New York 

Aangezien New York nooit slaapt, is er ook geen slechte periode om de stad te bezoeken. The Big Apple is altijd spannend, druk en levendig. De winkels en musea zijn altijd te bezoeken, hoe slecht het weer ook is. Maar de koele herfst zorgt er wel voor dat de straten aangenamer zijn terwijl de temperatuur toch nog niet al te laag is. De bladeren aan de bomen geven de stad extra kleur en zorgen, gepaard met de lage herfstzon, voor een prachtige gloed.

Oktober is overigens ook een erg goed moment om een NYC walking tour te doen. Onder de vele thematische onderwerpen vallen onder andere de geesten van Upper West Side en de waterspuwers van Manhattan.

Reisplan: Zorg er voor dat je zo'n vijf dagen in New York hebt. Voeg er nog vijf dagen aan toe om meer van de omgeving te zien. Je reist in 5,5 uur met de trein van NYC naar Syracuse.

Goed om te weten: New York’s open huis-weekend wordt gehouden in oktober – een goede kans om voor een kijkje achter de normaal gezien gesloten deuren van de stad.

Andere maanden: nov-feb – koud, mogelijk sneeuw; maart-mei – warmer, met kans op regen; juni-aug – warm; sept-okt- mild tot fris

Het mooie dorpje Naflio op Peloponnesos | Foto: Starcevic / iStock

Cultuur

Ontdek koele ruïnes en warme zeeën op de Peloponnesos

De Peloponnesos is het grootste schiereiland dat Griekenland rijk is. Maar anders dan dat je zou denken, hoef je niet per sé in het naseizoen een bezoek te brengen. Simpelweg, omdat nog niet veel mensen het ontdekt hebben. Het eiland heeft prachtige natuurgebieden, aanlokkelijke bergen en zelfs de originele Arcadia, maar toch komt slechts een fractie van de reizigers die Griekenland bezoeken op de Peloponnesos. In oktober zijn er nóg minder mensen, waardoor het voelt als of je het eiland voor jezelf hebt. De temperatuur ligt er nog steeds rond een fijne 22 graden celcius.

Absolute aanraders zijn Olympia, waar de Olympische Spelen 1.000 jaar lang gehouden werden; de prachtige Citadel van Mycenae en het Byzantijnse Monemvasia. Het wildere schiereiland Mani biedt uitstekende wandelroutes.  

Reisplan: Ga van Athene naar de Peloponnesos via het oude Corinth en bezoek Epidaurus en Nafplio. Dit is een perfecte planning voor een reis van een paar dagen. Als je meer tijd hebt, ga dan naar het zuiden en bezoek Monemvasia en de Mani. Ga dan weer terug naar het noorden via de westkust en Olympia.

Goed om te weten: Van Athene naar Corinth is het 85 km rijden. Bussen, treinen en veerboten reizen tussen Athene en Peloponnesos.

Andere maanden: nov-maart – koud; apr-mei – warmer en alles staat in bloei; juni-aug – warm en druk; sept-okt – warm maar veel rustiger

Enthousiast geworden over Griekenland? Lees dan ook: Eilandhoppen in Griekenland

Openingsbeeld: milangonda / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram