Nieuw-Zeeland voert binnenkort toeristenbelasting in

Redactie Lonely Planet
Nieuw-Zeeland voert binnenkort toeristenbelasting in

Nieuw-Zeeland wil vanaf volgend jaar een toeristenbelasting gaan invoeren, waarvan de opbrengsten worden gebruikt als fonds voor toerisme en natuurbehoud. 

Tijdens een toeristische conferentie in Dunedin vorige week liet de minister van toerisme, Kelvin Davis, weten dat de officiële aankondiging van het nieuws binnen enkele weken zal komen. Het is een gevolg van een verkiezingsbelofte van zijn partij in 2017 om een toeristenbelasting van NZ $25 in te voeren voor internationale bezoekers. Destijds voorspelden ze dat de belasting een fonds van NZ $75 miljoen voor toerisme en natuurbehoud zou opbrengen, zonder dat inwoners er voor hoeven te betalen. 

Waarschijnlijk wordt de belasting doorgerekend in het vliegtarief, vergelijkbaar met de belasting die de overheid in 2015 heeft ingevoerd om de kosten van grensbeveiliging te dekken. Nieuw-Zeeland heeft de afgelopen jaren een toeristische opmars doorgemaakt en verwelkomde vorig jaar 3,7 miljoen mensen. Tegen 2024 wordt verwacht dat het aantal buitenlandse toeristen 5,1 miljoen zal bedragen en hoewel Davis de stijging verwelkomt, erkent hij ook dat er problemen kunnen ontstaan. ‘Ik wil niet dat onze milieu- en toeristische reputatie wordt beschadigd’, vertelde hij tijdens de conferentie. Het geld kan worden geïnvesteerd in openbare faciliteiten als parkeerplaatsen, toiletten en accomodaties.

Bekijk ook: Prachtige video van rollende wolken over Nieuw-Zeelandse bergen. 

Openingsbeeld: Magnetic-Mcc / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram