Marrakesh verkozen tot eerste culturele hoofdstad van Afrika

Redactie Lonely Planet
Marrakesh verkozen tot eerste culturele hoofdstad van Afrika

Marrakesh, een van de meest iconische steden van Marokko, is verkozen tot African Capital of Culture 2020. De Marokkaanse stad ontvangt de titel vanwege de architectonische, artistieke en culturele kwaliteiten. Zo vind je in Marrakesh onder andere twee Unesco-werelderfgoed plekken; het beroemde Djemaa El Fna plein en de Medina van Marrakesh, het centrum binnen de labyrintische muren van de stad.

Handgemaakte tapijten in de straten van Marrakesh. Foto: starsevic / iStock

Sinds de infrastructuur in de afgelopen jaren door de overheid sterk verbeterd is, wordt Marrakesh steeds populairder bij toeristen. Daarnaast zijn er in Marokko ook veel andere steden opgeknapt om het voor toeristen aantrekkelijker te maken. Mede hierom steeg het aantal buitenlandse toeristen in het land van 2017 tot 2018 met 15%.

De opening van het Yves Saint Laurent Museum, vernoemd naar de Franse modeontwerper die jarenlang in Marrakesh woonde, verstevigde de status van de stad als centrum voor kunst en ontwerp. Ook Frans modehuis Dior kondigde onlangs aan dat de Resort-modeshow in april dit jaar in Marrakesh wordt georganiseerd. Het is voor het eerst dat Dior een groot mode-evenement organiseert in Marokko.

Typische soek-markt in de Medina van Marrakesh. Foto: starsevic / iStock

Hoewel het niet duidelijk is wat de nieuwe titel voor Marrakesh als stad zal betekenen, worden deze verkiezingen al langer gehouden in andere delen van de wereld. Zo is er voor Europa dezelfde titel, waarbij ons eigen Leeuwarden werd verkozen tot cultuurhoofdstad van 2018 en daardoor een flinke toerisme-boost beleefde.

Reis naar Marokko? Deze hogesnelheidstrein maakt reizen tussen steden een stuk sneller!

Openingsbeeld: ChrisHepburn / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram