Literaire avonturen: Volg Odysseus’ reis naar huis

Redactie Lonely Planet
Literaire avonturen: Volg Odysseus’ reis naar huis

Je kunt natuurlijk lekker op het strand een klassieker lezen, maar je kunt de reis uit het verhaal ook gebruiken als inspiratie voor je volgende avontuur. Deze keer: Odysseus' reis naar huis. 

Voor de meesten van ons is een reis naar huis een vluchtige waas van films kijken op een klein scherm in oncomfortabele stoelen. Hoe anders was het voor Odysseus, de held van het Oudgriekse epos van Homerus: de Odyssee. Zijn reis via eiland na eiland vanuit Troje duurde tien jaar, dankzij stormen, monsters en een kudde heilige runderen. 

Als je nou wat van de eilanden uit de reis van Odysseus wilt bezoeken, maar geen decennium de tijd hebt, kun je je beperken tot het laatste stukje van zijn reis. Begin in de mooie dorpjes van Korfoe, waar Odysseus de gastvrije Faiaken ontmoette. Het schip waarop ze hem thuisbrachten is in steen veranderd door een wraakzuchtige Poseidon en ligt nog steeds in de baai, als het eilandje Pontikonisi. Voordat je zelf misschien ook de goden tegen je hebt, spring je snel op de veerboot naar Paxi, een stil eilandje dat volgens sommigen vroeger Aeaea heette, het eiland van de tovenares Kirke die de helft van Odysseus’ bemanning in varkens veranderende met behekste wijn. Geniet, maar drink met mate! Maak je reis af met een zeiltocht naar Ithaki, het thuiseiland van Odysseus, waar je de grote koning zelf kunt aanschouwen; zijn bronzen standbeeld begroet je in de haven.

De proloog: Vlieg rechtstreeks naar Korfoe met Transavia of Ryanair. Vanaf daar gaat er drie keer per week een veerboot naar Paxi en verder naar Ithaki, via Lefkada (lefkastraveller.com).

Openingsbeeld: Netfalls Remy Musser / Shutterstock


Volg Lonely Planet op Instagram