In Rome ruil je plastic flessen in voor een metroticket

Redactie Lonely Planet
In Rome ruil je plastic flessen in voor een metroticket

Reizigers kunnen nu credits sparen voor het openbaar vervoer door hun plastic flessen te recyclen.

Na een soortgelijke campagne in Istanboel, kunnen forenzen in Rome nu ook geld besparen en een beetje liever zijn voor het milieu door plastic in te ruilen voor reiskrediet. Op drie stations in Rome - Cipro aan de A-lijn, Piramide aan de B-lijn en San Giovanni aan de C-lijn - mogen reizigers plastic flessen inruilen voor reiskrediet bij een soort van statiegeldautomaten. Dit krediet kan gebruikt worden voor bus- en metrokaartjes.

Voor iedere plastic fles krijg je vijf cent reiskrediet. Dat betekent dat je 30 flessen moet recyclen om een metrokaartje van €1,50 te kopen. Flessen mogen alle maten hebben, van 250 milliliter tot 2 liter. Als de flessen in de automaat zijn geduwd sorteert deze ze en krijg je krediet door de MyCicero- en Tabnet-app.

Dit milieuvriendelijke initiatief van transportbedrijf Atac, genaamd Ricicli+Viaggi (recycle en reis), werd vorige week woensdag onthuld door de burgemeester van Rome, Virginia Raggi. De statiegeldautomaten blijven 12 maanden staan voor de testfase. Mocht het een succes zijn, dan zullen meer automaten geplaatst worden.

Paolo Simoni, directeur van Atac, zegt: 'in een tijdperk van crypto-currency bestaan er ook plastic betaalmiddelen. Met dit systeem recyclen we, bouwen we loyale klanten op en wordt je goede gedrag beloond.'

Italië is op vier andere Europese landen na het slechtst wat betreft afval en verspilling. Het land produceert bergen met afval, iets wat een heuse crisis heeft opgeleverd in Rome. Daar is het niet gek om overvolle containers en zwerfafval op straat te zien. Vooral in de warme maanden kan dit voor gezondheidsrisico's zorgen.

Hoewel dit initiatief niet genoeg is om het afval in de stad te verminderen, is het wel een stap in de goede richting. Zoals Raggi zei in haar statement: 'zelfs een klein gebaar is belangrijk.'

Openingsbeeld: iStock / jonathanfilskov-photography


Volg Lonely Planet op Instagram