In dit stadje in Turkije staan bijna 600 verlaten kastelen

Redactie Lonely Planet
In dit stadje in Turkije staan bijna 600 verlaten kastelen

Van veraf lijkt het misschien op een sprookjesachtige locatie, maar eenmaal dichterbij zie je dat dit stadje, dat volstaat met identieke kastelen op de heuveltoppen van Noordwest-Turkije een verlaten spookstad is. 

Burj al Babas werd op de markt gebracht als een luxe woonresort voor rijke toeristen. In 2014 begon de bouw aan 587 kastelen in Franse stijl met daarbij plannen voor entertainmentfaciliteiten zoals winkels, bioscopen, restaurants en concert-en conferentiezalen. Ook waren er plannen voor Turkse baden, sauna’s, stoombaden, een waterpark en ruimte voor sportwedstrijden. 

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door architerror (@architerror) op

Het project is echter opgeschort nadat de ontwikkelaars Sarot Property Group, vorig jaar faillissementsbescherming hebben aangevraagd. Van de 587 voltooide huizen werden er 350 verkocht voordat het bedrijf failliet ging. De villa’s hebben elk een waarde tussen de €315.000 en €439.000. 

Er is inmiddels flink wat verontwaardiging ontstaan over het verlaten stadje. Vooral negatieve meningen worden geuit over het contrast van de kastelen met de Ottomaanse stijl van de historische herenhuizen van het nabijgelegen Mudurnu, een stad die in 2015 werd toegevoegd aan de Voorlopige Lijst van Unesco Werelderfgoed.

Voor wie misschien toch wel graag een kasteel zou willen bezitten: de villa's worden in curatele te koop aangeboden.

Openingsbeeld: Apriori1 / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram