How To: met stokjes eten

Redactie Lonely Planet
How To: met stokjes eten

Eetstokjes zijn uitgevonden tijdens de Chinese Shang-dynastie (1600-1046 voor Christus) en werden oorspronkelijk gebruikt tijdens het koken, niet als eetgerei. Oost-Aziatische landen hebben verschillende stijlen, materialen en etiquette voor eetstokjes. Hier zijn wat richtlijnen voor het vasthouden ervan, en wat advies omtrent beleefd gedrag.

De etiquette

- Het is traditie om je rechterhand te gebruiken, zelfs als je linkshandig bent. Met de stokjes spelen of ze tegen elkaar tikken, wordt als vulgair gezien. Gebruik de stokjes ook niet om borden of kommen mee te verplaatsen.
- Spiets nooit je eten met stokjes, hoe praktisch dat dan ook mag zijn.
- Steek de stokjes nooit rechtop in je eten, omdat ze dan lijken op de wierookstokjes die sommige Aziaten bij een uitvaart als offerande gebruiken. Voedsel doorgeven tussen stokjes is ook een begrafenistaboe.
- Stokjes neerleggen aan de bovenkant van je bord betekent 'ik ben klaar'. Als je je eetstokjes aan de rechterkant van je bord neerlegt, zeg je 'ik neem even pauze'.
- Je mag je rijstkom tegen je mond houden om makkelijker te kunnen eten.

Meer How To tips and tricks lees je in Lonely Planet magazine. 

Openingsbeeld: kzenon / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram