How to: een muistroom overleven

Redactie Lonely Planet
How to: een muistroom overleven

Een ‘rip current’, of muistroom, voert mensen weg van de kust en kan overal ontstaan waar golven zijn en voert mensen weg van de kust. Hoe groter de golven, hoe krachtiger de rip. 

1. Weet waar je op moet letten. Het water in een muistroom is meestal schuimiger of woeliger dan dat eromheen. Soms is het zelfs bruinig door het kolkende zand en vuil. Vraag de strandwachten, als deze er zijn, waar de stromen zich bevinden.

2. Kijk uit voor pieren en aanlegsteigers. Zulke structuren vormen vaak een trog in het zand die de muistroom veroorzaakt. Troggen kunnen zich ook van nature vormen en kunnen gedurende de dag ook verschijnen, verdwijnen of veranderen.

3. Tenzij je Ranomi heet, blijf ver van een muistroom vandaan. Ze kunnen met zo'n 8km/u stromen, bijna twee keer zo snel als jij kunt zwemmen. Als je een surfer bent, kun je een muistroom gebruiken om sneller voorbij de branding te komen. Maar als je niet strandwacht-fit bent, kan je jezelf er niet uitzwemmen.

4. Als je toch in een muistroom terecht komt, go with the flow. Probeer te ontspannen, blijf jezelf omhoog trappelen en laat de stroming je van de kust weg trekken: je zult je kracht hierna nodig hebben. Zodra je de stroming minder voelt worden, zwem dan parallel aan de kust. Muistroom zijn smalle stromingen en als je zijwaarts beweegt kun je je er vaak uit los maken.

5. Zit je nog steeds vast? Houd vol. De stroom trekt je maar tot bepaalde afstand van de kust, en leidt je soms zelfs naar de rustiger wateren achter de golfkoppen. Trek, als je daar eenmaal bent, de aandacht van de strandwacht.  

Lees ook: How to eten met stokjes

Openingsbeeld: LisaInGlasses / iStock 


Volg Lonely Planet op Instagram