Hotelreview: Fingal, Edinburgh

Redactie Lonely Planet

Op het water bij Alexandra Dock ligt het omgebouwde schip Fingal uit 1962, waar je tegenwoordig kunt overnachten. 

Waar verblijf ik?

In het havengebied Leith in Edinburgh. Niet tussen de heroplevende pubs en cafés, maar op het water bij Alexandra Dock. Je tijdelijke thuis is een luxueus omgebouwd schip met een geschiedenis van hard werken en de looks van een HMY Britannia in miniatuur.

Waar is ze geweest?

De Fingal is gebouwd in Glasgow in 1962 en bevoer de wateren langs de westkust van Schotland tot in 1987. Daarna bracht ze hulp aan vuurtorens tot haar pensioen in 2000. Ze heeft totaal niet de uitstraling van een luxe hotel, maar roept herinneringen op aan drieste tochten en er hangt een sfeer van stoutmoedigheid.

Hoe ziet het eruit?

De inrichting is een ingetogen Schotse versie van cruiseschip-glamour, met koper, leer en sycamorehout, inloopdouches, enorme bedden en bescheiden verlichting. De ingewikkelde vakjes in de op maat gemaakte klerenkasten zijn al even boeiend als de met de hand genaaide 3d-kaarten aan je hoofdeinde. Elk van de 23 slaaphutten is vernoemd naar een vuurtoren ontworpen door de gerespecteerde familie Stevenson. Met fluweel beklede gangen leiden van de cilindervormige lift naar de hutten, naar de bar boven en de indrukwekkend grote machinekamer beneden die je kunt bekijken vanaf een loopbrug die erdoorheen loopt.

Wat voor hut moet ik hebben?

De iets grotere luxe hutten hebben een deur naar een buitendek, sommige met uitzicht op de bedrijvige kade. Dubbele hutten zijn zo gebouwd dat de bedden en banken zich vormen naar het schip; de grotere hebben een bad, andere hebben wenteltrappen en allemaal hebben ze een patrijspoort om doorheen te turen. Het hotel kan ik zijn geheel gehuurd worden voor grote gelegenheden, waarbij er tot 60 feestgangers in de balzaal passen.

Wat is er te eten en drinken?

In de bijna blitse Lighthouse bar, onder een koperen plafond, wordt het ontbijt geserveerd: een feestmaal van muesli, gerookt vlees en vis en een volledig Schots ontbijt (hoera voor haggis en black pudding) of eggs Benedict. ’s Avonds schenken ze sterke negroni’s en serveren ze behoorlijk gevulde “kleine bordjes” met vegetarische cannelloni met truffel of hertenlende met portsaus.  (Hutten vanaf €337; fingal.co.uk)