Het lekkerste streetfood: recept voor chivito al pan 

Redactie Lonely Planet

Deze met biefstuk, ham en eieren volgeladen sandwich is de flamboyante specialiteit van Uruguay. Het is de beste, goedkoopste en eenvoudigste manier om ’s lands beroemde rundvlees te proeven. 

Benodigdheden 

 • 1 bap of broodje, in de lengte doormidden gesneden
 • 1 el mayonaise
 • 2 plakjes bacon
 • 1 biefstuk van de haas 
 • 1 plakje ham
 • 1 plakje mozzarella
 • 1 ei, hard gekookt en in dunne plakjes 
 • 2 plakjes tomaat 
 • slablaadjes 

Bereidingswijze

 1. Besmeer beide zijden van het broodje met mayonaise. 
 2. Bak de bacon in een licht ingevette pan tot hij krokant is. Haal hem uit de pan. 
 3. Bak in dezelfde pan de biefstuk naar voorkeur gaar. leg, als je de biefstuk hebt omgedraaid, de ham en kaas erbovenop. bak de biefstuk tot hij gaar is en de kaas is gesmolten. 
 4. Leg om de chivito klaar te maken de biefstuk met de ham en kaas op de onderste helft van het broodje en voeg de bacon, het ei, de tomaat en sla toe. leg de andere helft van het broodje erop. serveer de chivito en geef er voldoende servetten bij. 

  TIP Dit recept is voor een gewone, traditionele chivito, maar improviseer naar hartenlust en voeg eraan toe wat je maar wilt. Denk daarbij aan augurken, olijven, paddenstoelen en geroosterde of ingemaakte paprika’s. 

Herkomst 

De chivito dateert uit circa 1950 toen een vrouw in Antonio Carbonaro’s restaurant in Punta del Este om ‘chivito’ (gegrild geitenvlees) vroeg. Señor Carbonaro had geen gegrilde geit en verzon ter plekke een broodje met biefstuk, ham en andere lekkernijen. De combinatie smaakte zo goed dat hij het broodje op de menukaart zette en binnen een paar jaar verkocht hij voldoende chivitos om twee slagers in dienst te nemen. hoewel geen enkel variatie die erop volgde geitenvlees bevatte, is de naam altijd gebleven. 

Proefnotities 

Overal in Uruguay zijn chivitos te krijgen, zowel bij straatstalletjes als in restaurants. Het is het leukst om een plekje te kiezen vanwaar je de kok aan het werk ziet. Je hoort het vlees spetteren, ziet hoe de kaas smelt en het brood wordt geroosterd, hoe de tomaat en sla worden gerangschikt en het geheel met zout wordt bestrooid. Strek je vingers voor je begint, je hebt twee handen nodig en heel veel servetten! De hoog opgestapelde chivitos kunnen enorme proporties aannemen. Vaak worden ze doormidden gesneden en worden dappere pogingen gedaan ze met een prikker bijeen te houden, maar het eten blijft een hele toer. Maak je geen zorgen als je knoeit – een goede chivito is nu eenmaal heel sappig!

Trek gekregen in meer? Je kunt het boek Beste streetfood ter wereld hier bestellen. 

Openingsbeeld: Ed-Ni-Photo / iStock