Het geheim van een goede reisfoto

Redactie Lonely Planet
Het geheim van een goede reisfoto

Lonely Planet-fotograaf Justin Foulkes deelt enkele tips zodat je op reis nog betere foto’s kunt maken.

Vraag jezelf: Wat zet ik op de foto?

Iets valt je op en je pakt je camera om een foto te maken, maar voordat je dat plaatje schiet moet je bedenken waarom je ertoe werd aangetrokken. De kleuren boven een oud gebouw? Stormwolken boven een bergrug? Als je weet wat het is, dan kun je makkelijker een goede compositie maken. Die moet je zo simpel mogelijk houden, met zo min mogelijk afleidende objecten. Zoals de landschapsfotograaf Ansel Adams eens zei: ‘Er is niets erger dan een scherpe foto van een vaag concept.’

Let there be light

Probeer niet midden op de dag buiten foto’s te maken, als het licht fel en vlak is. Je kunt het best fotograferen in het eerste uur na zonsopkomst en tijdens het laatste uur voor zonsondergang. Het licht is dan warmer en zachter en benadrukt contouren in het landschap, waardoor er meer textuur ontstaat. Bovendien kan vroeg opstaan helpen om een bijzondere plek helemaal voor jezelf te hebben.

Voetenwerk

Het eerste gezichtspunt dat we ergens van hebben is zelden het beste. Dus houd je ogen open voor een andere hoek die je compositie ten goede komt. Misschien is het maar een paar stappen naar links of rechts, of op de top van een heuvel of duin (zie foto). Wees bereid om veel rond te lopen voordat je het beste perspectief vindt. En blijf terwijl je rondloopt ook letten op andere mogelijke foto’s. Niet alleen de panorama’s, maar ook kleinere details en interessante mensen.

Negeer het bovenstaande

Onthoud: de fotografie kent geen wet van Meden en Perzen. Regels zijn er om gebroken te worden. En denk er ook aan om zo nu en dan je camera even weg te stoppen om het landschap in je op te nemen en te genieten.

Lees je in

Het boekje De beste fotografietips van Lonely Planet staat boordevol tips en trucs voor de beste reisfoto's.

Lees voor meer praktische reistips Hoe pak je slim je koffer in?

Openingsbeeld: Justin Foulkes / Lonely Planet


Volg Lonely Planet op Instagram