Haal de wereld in huis met het lekkerste streetfood: recept voor Ćevapčići

Redactie Lonely Planet
Haal de wereld in huis met het lekkerste streetfood: recept voor Ćevapčići

Een van de beste manieren om een land te leren kennen is misschien wel door het eten. En wanneer je niet daadwerkelijk naar het land toe kan om te proeven, dan haal je de lekkerste gerechten gewoon in huis! Daarom delen we met veel plezier de komende weken heerlijke recepten van Lonely Planet's Beste streetfood ter wereld. Deze keer: Ćevapčići uit Kroatië.  

Ćevapčići zijn hartige knoflook-uiworstjes zonder vel die je maag vullen en vampiers op afstand houden- en mensen waarschijnlijk ook (ideaal dus in tijden van sociale isolatie).

Benodigdheden 

 • 250 g rundergehakt 250 g varkensgehakt (of lamsgehakt) 
 • fijngesneden knoflook (naar smaak)
 • 1 ei, losgeklopt
 • 1⁄2 tl natriumbicarbonaat
 • 60 ml heet (niet kokend) water 
 • 1⁄2 el milde paprikapoeder 
 • snufje cayennepeper of chilipoeder (naar keuze) 
 • pita of ander platbrood
 • 1 witte ui, gesnipperd
 • ajvar (naar keuze) 
 • zure room of yoghurt (naar keuze) 

Bereidingswijze

 1. Doe alle ingrediënten behalve het brood, de ui en de ingrediënten naar keuze in een grote mengkom. 
 2. Kneed de ingrediënten met je handen door tot het runder- en varkensgehakt goed zijn vermengd en de knoflook en paprikapoeder gelijkmatig zijn verdeeld. 
 3. Zet de kom 2 uur of langer in de koelkast, de smaak van de knoflook en paprikapoeder moet goed in het vlees kunnen trekken. 
 4. Haal de kom uit de koelkast en vorm een handvol van het mengsel tot een klein worstje dat in je handpalm past. Maak op deze manier worstjes tot je het hele mengsel hebt gebruikt. 
 5. Rooster de worstjes op een op middelhoog voorverwarmde grill in 3-4 minuten rondom goudbruin. 
 6. Serveer ze met platbrood en gesnipperde ui, en eventueel met ajvar, zure room of yoghurt. 

Herkomst 

Ćevapčići verschenen dankzij de Ottomanen in de 15e eeuw op de Balkan en verspreidden zich langzaam over Zuidoost- Europa. Ze waren onderdeel van een hartige, eenvoudige maaltijd (gehakt, brood en uien) die boeren, soldaten en reizigers de hele dag op de been hield. 

Proefnotities

Ćevapčići zijn meer dan een eetervaring. Dat komt door het geluid, het sissen van de bakplaat en door de geur, het aroma van de houtskool en de scherpe geur van het bakkende vlees. Een mes is niet nodig, een vork voldoet. Als je elk worstje in een plat somun- of pitabroodje wikkelt, heb je helemaal geen bestek nodig. Het pikante van de knoflook komt vrij zodra je aanvalt en je ervaart een zacht knakje bij elke hap: het vlees is stevig en zacht tegelijk, het heeft voldoende beet zonder kraakbeenachtig te zijn. Doop elk worstje in ajvar of yoghurt en onderga de vermenging van de aroma’s; wissel af met hapjes gesnipperde ui. 

Trek gekregen in meer? Je kunt het boek Beste streetfood ter wereld hier bestellen.

Openingsbeeld: Richard Nebesky / Lonely Planet


Volg Lonely Planet op Instagram