Geheim Griekenland: het eiland Astipalaia

Redactie Lonely Planet
Geheim Griekenland: het eiland Astipalaia

De wateren rond Griekenland stikken van de verborgen parels. Ook in de bekendere eilandengroepen vind je plekken waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan, zoals Astipalaia van  Dodekanesos.

Waarom ga ik hierheen?

Op de kaart lijkt Astipalaia net een vlinder, fladderend tussen Kos en Santorini; de twee vleugels worden met elkaar verbonden door een smalle landstrook waar zich tevens het vliegveld bevindt. Dit eigenzinnige lid van de Dodekanesos wordt door veel niet-Grieken over het hoofd gezien, waardoor het er gelukkig nog niet vol staat met resorts. Het mooiste uitzicht op het eiland zie je vanaf het heuveldorpje Chora. Het smetteloos witte plaatsje vouwt zich uit over de helling met daarop acht in onbruik geraakte windmolens, neerwaarts tot aan de haven van Skala, het belangrijkste dorp van Astipalaia. De stranden van het eiland – veelal een mix van kiezels en zand – omzomen helderblauwe baaien. De mooiste daarvan vind je een kort boottochtje verderop, bij de onbewoonde buureilandjes Koutsomyti en Kounoupi. Het strand van Kounoupi verbindt de twee delen van het eiland als een lint, als een soort miniatuur-Astipalaia (dagtochten vanaf €14; astypaleatours.gr).

Waar moet ik verblijven?

Bij Fildisi strekt een dorpachtige verzameling van tien gewitte huisjes met knalblauwe luiken zich uit over een heuvel, tot aan het infinity-zwembad en de bar met uitzicht op de Livadi-baai. Het puristische kleurenschema voert bij de appartementen ook binnen de boventoon (vanaf €95; fildisi.net).

Wat eet ik er?

Zeevruchten krijgen een snufje verfijning bij Astropelos, gelegen aan het strand van Livadi in de schaduw van tamariskbomen. De ceviche van de dagvangst, gegrilde octopus en kreeftspaghetti zijn hoogtepunten (hoofdgerecht vanaf €8). 

Wat drink ik er?

Afgezien van de Latijns-Caribische invloeden op het cocktailmenu heeft Castro Bar geen speciale link met Cuba – het zonovergoten terras bevindt zich onder het oude Venetiaanse kastro (kasteel) in Chora. Kies voor semi-lokaal met een Mellow Mint, waar mastieklikeur in is verwerkt (facebook.com/castrobar.astypalaia). 

Openingsbeeld: Milan Gonda / Shutterstock


Volg Lonely Planet op Instagram