Een zo licht mogelijke bepakking: tips van een ervaren inpakker

Redactie Lonely Planet
Een zo licht mogelijke bepakking: tips van een ervaren inpakker

Voor elke globetrotter die op het punt staat de chaos van het reizen te ondergaan is het van belang zo weinig mogelijk in te pakken. Met een kleine rugzak kun je makkelijker achter een Japanse trein aanrennen die altijd precies op tijd vertrekt. Je kunt jezelf in of bovenop de enige bus naar het volgende dorp in India proppen. 

En, zo hebben wij gemerkt, als de geplande speedboat vertrekt terwijl je bezig bent je gids op borgtocht vrij te krijgen, dan is het met kleine rugtassen mogelijk om zes grote Amerikanen in een piepklein vissersbootje te proppen, om zo alsnog naar dat onbewoonde eiland te varen. Je bent er dan zelfs nog net op tijd om de zonsondergang te kunnen zien.

Hoe je inpakt is heel persoonlijk. Iedereen heeft zijn eigen ideeën over comfort en stijl, maar door een paar simpele, in de praktijk geteste regels te volgen kun je het gewicht en de omvang van je bagage aardig verminderen. Dat redt misschien niet altijd je vakantie, maar in elk geval je rug en je geestelijke gezondheid.

De natuurwet van het reizen: de inhoud van je tas zet uit zodat alle beschikbare ruimte wordt gevuld

Begin met een tas die in het bagagecompartiment in een vliegtuig past zonder te veel te moeten duwen. Vul die tas zo vol mogelijk zonder te veel te moeten proppen. Laat de rest achter. Alles wat achter moet blijven op de vloer in je woonkamer scheelt je onderweg slepen.

Probeer lucht uit te bannen

Zwarte gaten zijn zo compact dat licht niet uit hun zwaartekracht kan ontsnappen. Laat dit een bron van inspiratie zijn voor je backpack. Wat je opvouwt neemt minder ruimte in dan wat je samen hebt gepropt. Opvouwen en dan oprollen scheelt nog meer ruimte. Als je kleren meer dan een derde van je tas in beslag nemen dan neem je er waarschijnlijk te veel mee.

De wereld is niet zo primitief als je denkt

Goh: de meeste culturen hebben ontdekt hoe je spullen kunt wassen. Of het nu via een hotel gaat, of een lokale wasserette, of bij de oude dame om de hoek die een paar pesos wil verdienen - je hoeft nooit langer dan een paar uur op een schoon shirt te wachten. En als je echt in nood zit dan hebben de meeste logies wel ergens een wasbak en lopend water.

Al het mooie komt in drievoud

Drie paar sokken. Drie paar ondergoed. Drie shirts. Draag er een, was er een, droog er een. Broeken en dergelijke hoef je niet zo vaak te wassen dus met twee paar broeken en een korte broek of rok - waarmee je de lokale cultuur respecteert - kom je een heel eind. Kies voor lichte, wijde, snel drogende stoffen van poly-katoen, in kleuren die bij elkaar passen en waar kreukels niet te erg in opvallen.

Je telefoon is nu slimmer dan jij 

De meeste moderne elektronica (zoals telefoons en camera’s) switchen automatisch van voltage als je ze inplugt (controleer de stekker: er moet staan “input: 100~240v”). Laat elektronica met specifieke voltage-eisen en die zware omvormer thuis. Een splitter met drie uitgangen moet samen met een wereldstekker voldoende zijn om al je apparaten opgeladen te houden.

Dat heb je niet nodig. Dat ook niet. En dat ook niet.

Blijf dit continu tegen jezelf zeggen terwijl je inpakt. Het onbekende van het reizen zorgt ervoor dat we onszelf willen omringen met bekende dingen, maar de gedachte “Maar wat als…” helpt je niet. Zelfs als blijkt dat je iets inderdaad nodig hebt, dan kun je het waarschijnlijk wel kopen of lenen. Neem wel een snel-drogende reishanddoek mee, een zeldzaam voorbeeld van synthetische technologie die het beter doet dan het origineel.

Stop je tas vol met nuttige items | Foto: sigurcamp

De waarde van elk item stijgt exponentieel met elke extra functie

Dit kunnen we het beste laten zien met enkele voorbeelden:

De frisbee: naast zijn potentieel om overal vrienden te maken (loop om het even welke openbare ruimte binnen en gooi er een op, dan zie je wat we bedoelen) kun je de frisbee bij het inpakken van je tas gebruiken om kwetsbare spullen te beschermen. Verder kun je hem gebruiken als snijplank, schaal, bord, flessenopener, waaier en een droge plek om te zitten.
Een sarong: het is een kleedkamer, een deken, een roomdivider, een handdoek, een tas of een parasol en misschien wel het veelzijdigste stuk stof in je tas. Oh, en het is ook een rok.
Een parachutekoord: gebruik het om dingen aan de buitenkant van je rugtas te binden, een waslijn te maken in je kamer of je tas aan het dak van een bus te binden.

Op het vliegveld

Als je je paklijst eenmaal zoveel mogelijk hebt ingekort dan kan het zijn dat je een of twee dingen mee wilt nemen die echt niet passen. Misbruik in dat geval de drie grootste mazen in het bagagebeleid van de luchtvaartmaatschappijen:

  1. Wat je aanhebt is geen bagage. Prop je zakken vol. Doe je jas aan. Draag je wandelschoenen en doe je sandalen in je tas. 
  2. “Handbaggage plus een persoonlijk item” – dit moet je als muziek in de oren klinken. Kies voor een kleine schoudertas, een cameratas of een kleinere rugzak voor de cadeaus die je meeneemt en de souvenirs die je terugbrengt.
  3. Duty-free telt niet mee. Als je vluchthavenaankoop niet in je tas past dan mag je het van de meeste maatschappijen toch zonder boete meenemen.

De slimme paklijst

Dit is een lijst van alles wat de ervaren inpakker heeft meegenomen op een reis naar Zuidoost-Azië, van meerdere maanden. Voor andere bestemmingen moet de lijst wellicht wat aangepast worden.

▪ Rugzak (40 liter max)
▪ Tasvoering (een zware plastic vuilniszak)
▪ Paspoort en andere documenten
▪ Kleine paraplu
▪ Poncho
▪ Drie of vier lichte tasjes om te kunnen organiseren
▪ Drie shirts
▪ Twee broeken
▪ Een korte broek of rok
▪ Drie paar sokken
▪ Drie paar ondergoed
▪ Jas / Fleecejas (optioneel voor lange, koude vluchten)
▪ Hoed
▪ Zonnebril
▪ Sarong
▪ Bandana, sjaal of Buff
▪ Comfortabele loopschoenen
▪ Comfortabele sandalen
▪ Een set sportkleding (lichte korte broek, shirt, sokken)
▪ Slaapkit: muggennet, slaapzak, kleine tarp (voor een echt ruige ervaring), oorpluggen
▪ Douchekit (verschilt heel erg van person tot persoon maar houd het klein): tandenborstel, tandpasta, deodorant (probeer DeoRock), kleine fles met multi-inzetbare zeep
▪ Snacks: snackrepen, kruidenthee, reisbeker, eetstokjes
▪ Camera (met batterijen en snoeren)
▪ Computer (kleine netbook in een waterproof doos)
▪ Smartphone en koptelefoon
▪ Notitieblok en pennen
▪ Reisverpakking bordspel
▪ Frisbee
▪ Eerste-hulpkit
▪ Parachutekoord
▪ Hoofdlamp

Openingsbeeld: seb_ra / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram