Dit spoort niet: de mooiste busreizen van de wereld

Redactie Lonely Planet
Dit spoort niet: de mooiste busreizen van de wereld

De bus is lang niet iedereens favoriete vervoersmiddel. Je zit dicht op elkaar gepropt, hebt geen beenruimte, kunt onderweg niet naar het toilet en met een beetje pech luistert de chauffeur naar inheemse volkshitjes die je oren doen bloeden.

Toch kan een reis met de bus het allemaal waard zijn. Kies de juiste route en je komt op plekken waar geen trein je heen kan brengen. Deze routes zijn absolute aanraders. Geniet van het adembenemende uitzicht terwijl je heel wat centen voor dure treintickets bespaard.

Zou jij een bus vol mensen door deze kronkelige bergweggetjes in Marokko durven rijden? | Foto: Hadynyah / iStock 

Marokko: van Marrakesh naar Errachidia

  • Afstand: 496 kilometer
  • Duur: 11 uur

Het voorbij rollende uitzicht tijdens deze elf uur durende rit doet denken aan een filmset, zo adembenemend prachtig dat het is. En dat kan kloppen, de woestijnvergezichten van deze route hebben decor gestaan voor tal van films en series waaronder Gladiator en Game of Thrones. 

De reis begint in het kleurrijke Marrakesh. Je laat de vele souks achter je terwijl je langzaam via kronkelige weggetjes de bergen in rijdt. Eerste hoogtepunt; de duizelingwekkende Tizi n’Tichka bergpas op 2260 meter hoogte. Terwijl je de smalle bergweggetjes door het Atlasgebergte trotseert krijg je steeds meer respect voor de chauffeur die zijn cool aardig weet te behouden. De bus maakt een tussenstop in Ouarzazate, het Hollywoord van Marokko, en rijdt dan door naar de eindbestemming Errachidia. Hier, aan de rand van de Sahara, wachten tal van sandboarding-, kameeltocht- en andere woestijnavonturen op je.

Het uitzicht vanuit lijn 112 via Dartmoor is het maandenlange wachten zeker waard. | Foto: Merc67 / iStock

Engeland: van Tavistock naar Dawlish

  • Afstand: 60 kilometer
  • Duur: 2 uur

Het is de meest zeldzame busdienst in het hele Verenigd Koninkrijk: lijn 112 van Tavistock naar Dawlish, die onderweg het prachtige Dartmoor National Park doorkruist, rijdt alleen op de vijfde zaterdag van de maand tussen april en september. Die kun je beter niet missen dus.

De geluksvogels die een schaars plekje voor zichzelf in de felbegeerde bus weten te claimen worden gedurende twee uur getrakteerd op de mooiste uitzichten op het glooiende heuvellandschap van Devon, afgewisseld met graniethopen en kuddes wilde Dartmoor-pony’s. De route passeert een hele rits historische marktjes en dorpjes voor je aan de kust arriveert en Dawlish binnenrolt. Hier heb je precies genoeg tijd om te genieten van een traditioneel Engels Sunday roast dinner voor je de bus terug weer moet halen, die net zo weinig rijdt als de bus heen.

De Australische Great Ocean Route staat op menig bucketlist en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. | Foto: Alexwise / iStock 

Australië: van Geelong naar Apollo Bay

  • Afstand: 112 kilometer
  • Duur: 2,5 uur

Australië is duur, deze busreis over de beroemde Great Ocean Road bespaard je heel wat centen voor het huren van een auto maar biedt wel hetzelfde bizar prachtige uitzicht. Lijn 101 vertrekt vanuit de historische havenstad Geelong, vlakbij Melbourne.

De bus rijdt bijna de helft van de o zo bekende en o zo mooie Great Ocean Road en stopt onderweg regelmatig om backpackers en surfers mee te nemen, wat de gezellige sfeer aan boord zeker ten goede komt. Als je van het zeezicht over de Australische kust wil genieten, ga dan aan de linker kant van de bus zitten. Kijk je liever naar de groen begroeide bergen, installeer je dan rechts in de bus. Je kunt onderweg stoppen bij Bells Beach voor een verfrissende duik of kies een alternatieve route langs Kennett River om koala’s en glimwormen te spotten. De eindbestemming Apollo Bay is een goed vertrekpunt voor verder Great Ocean Road avontuur.

Toch liever met de trein? Dit is één van de mooiste spoorroutes van de wereld.

Openingsbeeld: Rusm / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram