De Taj Mahal heeft een primatenprobleem

Redactie Lonely Planet
De Taj Mahal heeft een primatenprobleem

De Taj Mahal wordt al maanden geplaagd door een stel gretige makaak-aapjes die op zoek zijn naar eten. Gemiddeld bezoeken er per dag zo’n 25.000 mensen het Indiase mausoleum, maar doordat je als bezoeker niet bent toegestaan om eten naar binnen te nemen, wordt veel eten weggegooid in de prullenbakken rond het gebouw. En daar zijn de apen maar al te blij mee.

Een herkenbaar gezicht: de Taj Mahal. Foto: JulieanneBirch / iStock

Hoewel toeristen vaak verheugd reageren op de kleine aapjes, zijn er heel goede redenen om ver bij ze uit de buurt te blijven. De aapjes zien er misschien schattig uit, maar ze zijn berucht om hun agressiviteit. De dieren zijn dan ook elke maand gemiddeld bij twee aanvallen betrokken. Ze kunnen krabben en bijten, wat in november een dodelijk ongeval tot gevolg had. Een baby werd door een aapje uit de armen van zijn moeder gegrist, werd gebeten en overleed later aan de verwondingen.

Ondanks het gevaar dat de apen vormen, is het in India door de Wildlife Protection Acts illegaal om wilde dieren pijn te doen. Hieronder vallen ook deze makaken, waardoor lokale beveiligers genoodzaakt zijn om te improviseren met het gebruik van minder schadelijk gereedschap. Sinds een maand worden er kleine katapultjes gebruikt om de agressieve apen af te schrikken als ze te dicht in de buurt van toeristen komen.

Ze lijken misschien schattig, maar deze makaken kunnen ook heel agressief worden. Foto: Abdelrahman M Hassanein / iStock

Duurzamere oplossingen zoals het steriliseren of verplaatsen van de aapjes zijn door een gebrek aan geld nog niet geprobeerd. Deskundigen zeggen dat de honderden apen die in de omgeving wonen steeds agressiever zullen worden naarmate hun leefgebied verder inkrimpt.

De Taj Mahal is niet de enige populaire plek in India met dit primatenprobleem. Ook Delhi heeft tienduizenden makaken in de stad wonen, die zich vooral verzamelen bij het parlementsgebouw. De apen zorgen voor problemen door het stelen van telefoons en eten en het aanrichten van schade aan het gebouw.

Op reis naar India? Lees alles over Mumbai in onze minigids!

Openingsbeeld: pureStormstudios / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram