De meest indrukwekkende innovaties van afgelopen jaar

Redactie Lonely Planet
De meest indrukwekkende innovaties van afgelopen jaar

Reizen wordt ons steeds makkelijker gemaakt door de talloze nieuwe innovaties die gepresenteerd zijn in 2017. Van Hyperlooptreinen tot robots die je de weg wijzen op het vliegveld. We zetten de meest spraakmakende op een rij.

De ronde landingsbaan

De Nederlandse wetenschapper Henk Wesselink werkt al jaren aan het idee voor een cirkelvormige landingsbaan. Omdat de baan geen begin en geen eind heeft, is het veel makkelijker voor een vliegtuig om te landen. Je kan aanvliegen vanuit alle hoeken, zodat je altijd het beste op de wind ligt en het voorkomt geluidsoverlast. 

Tot nu toe is de landingsbaan nog niet in het echt getest, aangezien het aanleggen van de baan niet goedkoop zal zijn en er een grote lap grond voor nodig is. Wie weet volgend jaar?

Wifi in alle vliegtuigen

Een bericht gedeeld door Facebook (@facebook) op

Eenmaal in de lucht is een stabiele wifi-verbinding nog wat we missen. Steeds meer luchtvaartmaatschappijen bieden het aan, maar over de kwaliteit valt niet te spreken. Facebook wil ook de meer afgelegen delen van de wereld van een internetconnectie voorzien en gaat met onbemande vliegtuigjes aan de slag die maanden in de lucht blijven en een wifi-signaal versturen dat je zonder problemen in een vliegtuig op kan pikken.

Vliegende taxi's

Naast vliegtuigen zijn auto's ongetwijfeld de volgende om de lucht in te gaan. Dit afgelopen jaar is er veel geëxperimenteerd met vliegende watertaxi's in de grachten van Parijs. Uber lanceerde "Uber Elevate" waarmee kleine vliegtuigjes passagiers door de stad mee kunnen nemen voor de prijs van een gewoon taxiritje.

De Hyperlooptrein

In Nevada staat de eerste hyperlooptrein, die capsules waar mensen in vervoerd kunnen worden door een vacuum gezogen buis laat schieten. Met meer dan 625 km per uur ga je door de tunnel op weg naar je bestemming. De bijna vijf uur durende vlucht van Melbourne naar Sydney zou op deze manier maar 55 minuten hoeven duren. Een nieuw project verbindt Seattle met Portland, waar je al binnen een kwartier aan zou kunnen komen.

Lees hier verder over hoe Facebook wifi naar afgelegen gebieden wil brengen!

Openingsbeeld: edot7 / Instagram


Volg Lonely Planet op Instagram