Britse avonturier doneert geamputeerde tenen aan bar in Canada

Redactie Lonely Planet
Britse avonturier doneert geamputeerde tenen aan bar in Canada

Een Britse avonturier die zijn tenen kwijtraakte door bevriezing maakt het beste van een slechte situatie en doneert zijn tenen aan een bar in het noorden van Canada.

Misschien vraag je jezelf nu af: 'wat moet een bar nou met een paar geamputeerde tenen?': nou, die worden gemixt in een cocktail! Het Downtown Hotel in Dawson City staat bekend om het bijzondere drankje “sourtoe cocktail”. Een drankje, meestal whisky, met een gemummificeerde menselijke teen er in. Mensen die het drankje willen drinken nemen deel aan een officiële ceremonie om zo te behoren tot de “Sourtoe Cocktail Club”. 

Volgens de barmanager van het Downtown Hotel, Jonathan Klynkramer, dateert de eerste sourtoe uit de jaren 20 van de vorige eeuw, toen een alcoholsmokkelaar genaamd Louie Linken en zijn broer Otto in een sneeuwstorm terecht kwamen tijdens een levering. De grote teen van Louie bevroor tijdens deze missie en om verdere afsterving te voorkomen, hakte hij hem af en bewaarde hem in een pot alcohol. Jaren later werd de teen door kapitein Dick Stevenson gevonden in een verlaten hut. De Sourtoe Cocktail Club werd vervolgens in 1973 opgericht samen met de klassieke regel: 'je kunt het snel dinken, je kunt het langzaam drinken - maar je lippen moeten de teen raken'. Sindsdien heeft de club via donaties meer dan 13 tenen ontvangen en telt meer dan 77.000 leden.

De huidige drank gebruikt de originele teen van Louie inmiddels niet meer, ze hebben al een aantal verbruikt. De teen werd vorig jaar zelfs gestolen, maar later ook weer teruggestuurd. Momenteel zijn er een paar tenen die afwisselend worden gebruikt in de bar. 

De Britse avonturier Nick Griffiths, die eerder dit jaar deelnam aan de Yucon Arctic Ultra Race en bij de enorm lage temperatuur zijn tenen verloor, wilde graag een van de donateurs worden en nam contact op met de Canadese bar.  Er wordt momenteel gekeken of de tenen opgestuurd kunnen worden vanuit het buitenland, of dat iemand ze persoonlijk kan transporteren. 

Lees ook: Shake it up! 9 te gekke cocktailbars in Rotterdam

Openingsbeeld: gonzalo martinez / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram