Bali wil door overtollig afval toeristenbelasting invoeren

Redactie Lonely Planet
Bali wil door overtollig afval toeristenbelasting invoeren

De overheid van Bali wil een toeristenbelasting instellen om de toename aan afval op het eiland terug te dringen. De regionale overheid van het Indonesische eiland heeft een plaatselijke verordening opgesteld, waarbij er voor elke vertrekkende bezoeker een belasting van bijna 9 euro in rekening wordt gebracht. De belasting zou naast het terugdringen van afval ook moeten bijdragen aan het behouden van de Balinese cultuur. 

Het eiland verwelkomde in 2017 5.7 miljoen internationale bezoekers, en sindsdien is de kwestie omtrent afval, voornamelijk door het gebruik van wegwerp plastic, een probleem geworden. Hoewel 60% van het afval op stortplaatsen terecht komt, eindigt ook veel van het afval op de prachtige Balinese stranden. Hierdoor komt ook een deel in de zee terecht, waar het een gevaar vormt voor het zeeleven. Daarnaast zet het toegenomen aantal toeristen druk op de lokale sanitaire voorzieningen en leidt de toename tot erosie en milieuschade.

Pura Ulun Danu Bratan Tempel in Bali. Foto: tawatchaiprakobkit / iStock 

Door de rijke, diverse cultuur trekt het Indonesische eiland veel toeristen van over de hele wereld aan. Van Myriade tempels tot rijstvelden behorend tot de Werelderfgoedlijst en van vulkanen tot de prachtige stranden: er is genoeg reden om een reis naar Bali te maken. Door de populariteit van het eiland produceert Bali zo’n 3800 ton aan afval per dag. Om het afval terug te dringen zijn er al verschillende maatregelen getroffen, bijvoorbeeld het verbannen van wegwerp plastic zoals rietjes en plastic tasjes. Maar om echt een impact te maken, zal er volgens de Balinese overheid een nieuw belastingvoorstel moeten komen, waarbij een groot deel van het opgeleverde geld richting het opruimen van afval zal gaan. 

Eén van de prachtige stranden van Bali. Foto: Andrey Danilovich / iStock

‘Toeristen komen om te genieten van de prachtige omgeving en de cultuur, dus is het ook zaak om die prachtige omgeving te behouden’, aldus I Nyoman Adi Wiryatama, hoofd van het Balinese provinciale parlement. Het eiland is niet de enige toeristische bestemming die een belasting in het leven roept, onlangs werd ook bekend dat dagjesmensen in Venetië entreekosten moeten betalen om binnen te mogen.

Wil je meer weten over Indonesië? Dit zijn de beste plekken ter land en ter zee!

Openingsbeeld: AsianDream / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram