3x kerstkriebels: wat te doen in je kerstvakantie

Floor Sudowe
3x kerstkriebels: wat te doen in je kerstvakantie

De dagen worden korter, donkerder en kouder, nog slechts een paar raampjes in de adventskalender zijn onaangebroken. Het is bijna kerstvakantie en hoe vul je die laatste dagen tot het nieuwe jaar nou passend in? Redactiestagiair Floor ging vast voor jullie op expeditie en heeft de tofste ervaringen op een rijtje gezet.

Het uitzicht over de Maastrichtse kerstmarkt vanuit het reuzenrad. | Foto: Floor Sudowe

Magisch Maastricht

Waag de, voor sommigen, verre tocht naar het zuiden met als eindbestemming de kerstmarkt in Maastricht, ook wel bekend als Magisch Maastricht. Naarmate de reis verstrijkt worden de G’en zachter en het landschap heuvelachtiger.

Eenmaal aangekomen in het Limburgse waait de kou je tegemoet. Dus warm je gauw op met een schotel dagsoep bij ‘t Wycker Cabinet - dat bekend staat om de leuke inrichting, vriendelijke bediening en heerlijke huiswijnen - voor je de oversteek over de Maas durft te wagen.

De grootse entree onder de grote schitterende kerstbal. | Foto: Floor Sudowe

Opgewarmd en met een vol en voldaan gevoel is het dan nu tijd voor de kerstmarkt zelf. Zonder de weg te weten kun je gewoon op de geur en de muziek aflopen. Voor je het weet loop je onder de grootste en meest schitterende kerstbal die je ooit hebt gezien de markt op. Laat je overweldigen door de mengelmoes van geuren die je neus binnensluipen, van glühwein tot curryworst, van crêpes tot olliebollen, voor ieder smaakje een zaakje hier. De hoeveelheid lichtjes is betoverend en het aanbod leuke kraampjes meer dan ruim voldoende.

Het reuzenrad biedt je een betoverend uitzicht over Magisch Maastricht. | Foto: Floor Sudowe

Verbrand je mond uitgebreid aan een kop stomend hete glühwein, de lekkerste die ik ooit heb geproefd, en waag je aan het reuzenrad. De rasechte Limburgse mannen die de kaartjes verkopen lachen joviaal terwijl ze je in het hokje helpen. Ze komen al jaren op de Maastrichtse kerstmarkt en als ik ze ernaar vraag is het ‘elk jaar bijna weer vechten om wie welke shifts mag draaien’. Laat je breed lachend uitzwaaien terwijl je de hoogte in gaat, waar de wind guurder en het uitzicht over de van de kerstverlichting twinkelende binnenstad prachtiger wordt.

Magisch Maastricht kun je tot en met 31 december bezoeken op het Vrijthof te Maastricht. kijk hier voor meer informatie.  

Treintip: in de NS store kun je voor €18 een dagretour naar Maastricht scoren, inclusief warme drank en Limburgse vlaai.

De besneeuwde bospaadjes doen met een beetje fantasie denken aan Kingsroad van Game of Thrones. | Foto: Floor Sudowe

Winterwandeling op de Veluwe

Ook als je geen fervent natuurliefhebber, wandelaar of vogelspotter bent, is een wandeling over de Veluwse heide zeker een aanrader. De perfecte gelegenheid om even uit de drukte van de stad of de sleur van het dagelijkse bestaan te ontsnappen. Persoonlijk was ik de grootste bofkont op aarde want toen ik de gordijnen opentrok zag ik daar een witte deken sneeuw over alles in de straat liggen. Trek je thermokleding, wandelschoenen en warme jas aan, vergeet de heupflacon Jägermeister niet (echte warmte komt immers van binnen) en op naar Hoenderloo.

In Nationaal Park De Hoge Veluwe kun je uit verschillende routes kiezen die in lengte behoorlijk variëren. Hoor de sneeuw vrolijk onder je voeten knerpen terwijl je de harde weg voor de vele bosbaadjes in het park verruilt. De schone boslucht stroomt door je longen terwijl je neerstrijkt op het eerste bankje om het winterse landschap uitgebreid in je op te nemen. Het is er doodstil, een stilte die af en toe wordt doorbroken door het vrolijke gefluit van een verstopt vogeltje.

Met een heupflacon Jäger op zak hoef je je niet zo burgerlijk te voelen tijdens deze winterwandeling. | Foto: Floor Sudowe

Qua wild is er in de wintermaanden weinig te spotten, op wat voetstappen van voorgaande honden na wijst er niets op de aanwezigheid van dieren in het park. De natuur houdt haar winterslaap, wat dan wel weer weidse uitzichten oplevert (aan de bomen geen blaadjes die het zicht blokkeren) en het "alleen op de wereld" gevoel aanwakkert.

Zo halverwege de wandeltocht stuit je op de Theekoepel, naast het Jachthuis Sint Hubertus, de oorspronkelijke residentie van de Krüller Müllers waar het museum op de Veluwe naar is vernoemd. Warm hier kort je handen op aan een kop stomende chocolademelk met een flinke toef slagroom om vervolgens vol goede moed de laatste kilometers van de route te overwinnen.

De entree voor Park de Hoge Veluwe is €9,50 per volwassene, in het park vind je paaltjes met alle routes erop. Als je vermoeide voeten krijgt staan er door het hele park witte fietsen die je ongevraagd kunt pakken. Meer informatie vind je hier. 

De rijkelijk met lichtjes versierde masten van de historische schepen leveren betoverende plaatjes op. | Foto: Niels Knelis Meijer / WinterWelVaart

WinterWelVaart in Groningen

 Net zoals elk jaar vindt ook dit jaar het WinterWelVaart festival plaats in de Groningse grachten. In de grachten? Ja echt ín de grachten. Alle optredens, lezingen en activiteiten vinden namelijk plaats op de oude schepen die zich door de maand heen aan de Hoge der A hebben verzameld. Niet alleen leveren de met kerstlichtjes versierde masten magisch mooie plaatjes op, ook zorgt de beperkte ruimte voor een bijzonder intieme sfeer op de schepen.

Eén van de lezingen die je kunt bezoeken is die van Erwin Zantinga op het schip de Loodskotter, ik sprak met hem af om te vragen wat we precies kunnen verwachten.

Erwin in Marokko. | Foto: Erwin Zantinga

Reisverhalen uit de achtertuin en veel verder weg

Rasavonturier Erwin Zantinga fietste zonder gps naar de Mont Blanc, rookte per ongeluk Cubaanse sigaren met de Russische maffia en heeft onlangs zijn laatste project ‘Slow 28’ verwerkt tot inspirerend reisboek. Over deze en een hoop andere avonturen vertelt hij in een intieme setting op het schip de Loodskotter. 

Erwin gaat het onder andere over zijn aanstaande fotoboek Slow 28 hebben. Hiervoor heeft hij dertig uur non-stop over Schiermonnikoog gewandeld, langs alle 28 strandpalen. Voor elke paal gaf hij zichzelf 150 woorden en ruim voldoende tijd, om alle details van het ruige waddenlandschap in zich op te kunnen nemen. Ook geeft hij een kijkje in zijn andere reizen en de situaties die hij hier zoal tegenkwam.

Rasavonturier Erwin Zantinga | Foto: Erwin Zantinga

Op de vraag waarom hij toch al die gekke avonturen onderneemt antwoordt hij: 'Het leven is kort! Ik wil het spannend houden. Ik vind het heerlijk om er af en toe even tussenuit te gaan, uit die comfortzone te kruipen en het vuur in mezelf weer aanwakkeren. Zo’n avontuur voelt alsof ik op mijn eigen reset knop druk'. Voor zijn volgende avontuur wil hij afreizen naar Noord-Scandinavië waar de Sami wonen en leven. Over het wat en hoe valt nog te twisten, maar zeker is dat hij hier iets mee wil doen. Tot slot nog een levensles van deze 21eeeuwse ontdekkingsreiziger: 'je kan meer dan je denkt'.

Erwins verhalen zijn op zaterdag en zondag te horen op het schip de Loodskotter waar zijn boek Slow 28 eveneens verkrijgbaar is. Voor meer informatie en tijden check je de website van WinterWelVaart. Voor meer over Erwin en zijn bizarre avonturen kun je terecht op zijn blog.

Singer songwriter Abel de Kam is zondag te horen op het schip de Willem Jacob. | Foto: Liza Dries

Abel de Kam

Meer in een muzikale mood? Dan is het optreden van Abel de Kam een aanrader. Geniet van een warme mok glühwein terwijl Abel je oren verwent met een mix van oude en nieuwe liedjes die ergens in de genres folk, pop en traditioneel te plaatsen zijn. Abel speelt op het schip de Willem Jacob en begeleidt zichzelf op gitaar. Zijn stemgeluid, gitaarspel en de intieme setting maken het singer songwriter gevoel compleet. Kom alvast in de stemming met deze eerste voorproef deuntjes. 
Abel treedt op zondag 23 december om 16:15 uur op in de Willem Jacob. Meer informatie vind je op de website van WinterWelvaart. 

Meer kerstinspiratie? Lees hier hoe je de kerstdagen het best kunt spenderen in de IJslandse hoofdstad Reykjavik.

Openingsbeeld: Niels Knelis Meijer | WinterWelvaart


Volg Lonely Planet op Instagram