Nepal populairder dan ooit: meer bezoekers dan voor de aardbeving

Redactie Lonely Planet
Nepal populairder dan ooit: meer bezoekers dan voor de aardbeving

Twee jaar geleden werd Nepal getroffen door een enorme aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter. Duizenden huizen en tempels werden verwoest en bijna 9.000 locals en buitenlandse reizigers in en om de Kathmandu-vallei kwamen om het leven. Bijna van de een op de andere dag daalde het bezoekersaantal enorm, en duizenden Nepalezen moesten toevlucht zoeken in onveilige schuilplaatsen terwijl ze wachtten op hulpverleners.

Dat was op 25 april 2015; nu is het anders. Sinds het begin van 2017 is Nepal door verschillende reispublicaties benoemd tot een van de “beste plaatsen om dit jaar te bezoeken”. Britse reisbureau's hebben recentelijk aangekondigd dat trips die worden geboekt naar Nepal nu het niveau van voor de aardbeving voorbijgaan.

Het Everest Base Camp wordt goed gebruikt | Foto: rmnunes / iStock

Hoewel veel monumenten nog wachten om gerestaureerd te worden en duizenden mensen nog wachten op permanente huisvesting beginnen de littekens van de aardbeving langzaam te vervagen. Massa's reizigers trekken richting backpackercafé's en bergpaden. Zelfs routes die hard zijn getroffen door het ramp - inclusief Langtang en Manaslu - zijn nu volledig geopend voor reizigers.

Het bericht dat Nepal weer open for business is lijkt nu eindelijk de wereld te bereiken. Maar nog belangrijker is dat reizigers slagen in wat de regering en internationale bureau's nog niet is gelukt: ze brengen geld met zich mee, wat hard nodig is voor de gewone Nepalezen in een aantal gebieden die het meest afgelegen en getroffen zijn.

De bezienswaardigheden van Nepal zijn net zo indrukwekkend als ze altijd al waren. Ondanks dat er honderden monumentale panden zijn verloren is er in de Kathmandu-vallei nog steeds schitterende middeleeuwse architectuur te vinden, wemelt het in de jungles nog van wildlife, en langs de wandelpaden van Nepal zijn nog steeds genoeg plekken waar je hete thee, daal bhaat (linzen en rijst) en banana pancakes te vinden.   

Openingsbeeld: 12596926 / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram