Nieuwe hobby: naar de sterren staren

Redactie Lonely Planet

Eind mei stuurde SpaceX voor het eerste twee mensen de ruimte in; volgens Elon Musk de eerste stap naar een beschaving op Mars. De hoogste tijd dus om met onze toekomstige buren kennis te maken. Met deze stappen leer je sterrenkijken voor beginners, en zul je ontdekken dat er naast het ISS van alles in de ruimte te vinden is.

1. Kijk eens wat vaker omhoog

Het klinkt nogal wiedes, maar neem de tijd om eens goed naar boven te turen. Ga op heldere nachten naar buiten en krijg een gevoel voor hoe de sterrenhemel beweegt boven de draaiende Aarde, hoe hij verandert van seizoen tot seizoen. Hoe vaker je kijkt, hoe meer je gaat zien; na verloop van tijd zul je heldere sterren gaan herkennen als “oude vrienden”, die je helpen oriënteren aan het begin van een nieuwe sterrenkijksessie.

2. Vergeet de kaart niet

Zonder kaart kun je je niet oriënteren en met sterrenkijken komt een planisfeer daarbij goed van pas – dit draaibare sterrenwiel toont wat er op een gegeven datum en tijd aan sterren te zien is. Kies er één met de juiste breedtegraad, want overal op de wereld laat de sterrenhemel zich van een andere kant zien. Ook algemene sterrenkaarten, hulpgidsen of een app kan helpen – zolang je maar iets hebt ter oriëntatie.

3. Doe je huiswerk

Je leert het meest als je observeren combineert met veel lezen en onderzoeken. Voor beginners is een app als Stellarium een goede keus: je voert de locatie, datum en tijd in, en de app laat je de sterrenhemel zien zoals hij er op dit moment uitziet. De apps SkySafari en SkyView bieden ook een gratis versie, waarmee je duizenden soorten hemellichamen kunt identificeren.

4. Kies een goed focuspunt

Zoals bekende gebouwen en monumenten je helpen wegwijs te worden in een stad, zo zijn er punten in de nachtelijke hemel die je naar nieuwe ontdekkingen kunnen leiden. Eentje is heel makkelijk te zien, zelfs met het blote oog: de maan. Achterhaal waar de maan zich bijvoorbeeld zal bevinden ten opzichte van bepaalde sterrenbeelden – als je na zonsondergang de maan vindt kun je direct de sterren en planeten in de buurt herkennen.

5. Rode lichten aan

Tijdens astronomische uitjes kun je beter een zaklamp met rood licht dan wit licht gebruiken. Het duurt even voordat je ogen gewend zijn aan het donker, zo’n 20 tot 30 minuten, en het witte licht van een gewone zaklamp werkt dan te verblindend. Het maakt de sterren bovendien minder zichtbaar. Plak rood cellofaan voor je zaklamp, of koop een speciale lamp voor sterrenkijken. Ook je telefoon zorgt eigenlijk voor teveel licht, dus laat die zo veel mogelijk in je zak.

6. Laat de telescoop nog even staan

Het goede nieuws: je hoeft niet allemaal dure attributen in te slaan voor een goeie kijkervaring, zeker in het begin. De beste telescoop voor beginners is een verrekijker, perfect om mee door de lucht te turen zonder moeilijke instellingen en randapparatuur. De telescoop van Galileo Galilei was niet veel beter dan een goede verrekijker van nu.

Openingsbeeld: Xijian / iStock