Minigids: Cultuur in Tunis

Redactie Lonely Planet
Minigids: Cultuur in Tunis

De hoofdstad van Tunesië is – terecht – weer in opkomst als reisbestemming. Tunis ligt op het kruispunt van oosterse en westerse beschavingen en is als zodanig een interessante stad vol hybride ideeën en gelaagde geschiedenis. 

Bezienswaardigheden

 Thermen van Antoninus

(Impasse des Thermes d’Antonin)
De Romeinen kozen een prachtige kustlocatie in Carthago voor deze monumentale thermen (badcomplex), op loopafstand van de Romeinse villa’s. Dit complex, begonnen onder keizer Hadrianus en in de 2de eeuw na Chr. voltooid onder Antoninus Pius, was het grootste buiten Rome en kreeg zijn water van het grote Zaghouan-aquaduct.

Bardomuseum

(bardomuseum.tn)
De grootste publiekstrekker van het beste museum van Tunesië is de uitgebreide collectie Romeinse mozaïeken. Ze vormen een kleurrijk en fascinerend portret van het Romeinse leven in Noord-Afrika. Je vindt hier ook even mooie hellenistische en Carthaagse beelden. De enorme verzameling is ondergebracht in een imposant paleiscomplex dat is gebouwd onder de Hafsiden (1229-1574) en vervolgens versterkt en uitgebreid door de Ottomanen in de 18de eeuw. De originele gebouwen zijn nu verbonden met een opvallend modern bijgebouw, waardoor de expositieruimte is verdubbeld.

Galerie A. Gorgi

(agorgi.com; Rue Sidi El Ghemrini 3)
Deze hoog aangeschreven galerie stelt werk tentoon van moderne Tunesische kunstenaars in individuele en thematische groepstentoonstellingen. Let op: sommige wegwijzers gebruiken de oude naam van de galerie, Ammar Farhat Gallery.

Zitouna-moskee

(aan Rue Sidi Ben Arous)
Deze belangrijke moskee in het hart van de medina is gebouwd op een plek waar vroeger een kerk stond. In de 9de eeuw werd hij compleet herbouwd en sindsdien is hij meermaals gerestaureerd. De enorme bidruimte bevat meer dan 200 zuilen die uit Romeins Carthago zijn geplunderd en de minaret in Almohadische stijl is vanuit de hele medina te zien. Alleen moslims mogen er naar binnen, maar je kunt de binnenplaats zien vanaf het terras van het Panorama Medina Cafe.

Slapen

Dar 24 €€

Voor prachtige mozaïeken
(Rue Sidi Brahim Riahi 24)
De drie kamers kijken uit over de mooie betegelde binnenplaats en hebben uitstekende badkamers en supercomfortabele bedden.

Grand Hôtel de France €

Voor een goedkoop verblijf
(Rue Mustapha M’barek 8)
Dit hotel uit de koloniale tijd, naast de Marché Centrale, is de beste goedkope optie in de stad en heeft fijne jaren ’30-charme.

Hôtel Ritza €

Voor een centrale locatie
(Ave Habib Thameur 35)
Het Ritza heeft kleine, schone en erg simpele kamers. De locatie in het centrum bij Parc Habib Thameur is handig, maar wel wat lawaaiig.

Meer tips over Tunis? Je vindt de volledige minigids in het winternummer van Lonely Planet magazine. 

Openingsbeeld: Romas Photo / Shutterstock


Volg Lonely Planet op Instagram