De geheime geschiedenis van De Schotse Kilt

Redactie Lonely Planet
De geheime geschiedenis van De Schotse Kilt

Afgezien van het monster van Loch Ness, is geen ander Schots icoon zo raadselachtig en omstreden als de kilt. Lees hier waarom.

 Hoewel Braveheart een ander beeld schetst, is de kilt niet al eeuwenlang de voorouderlijke kledij van de Schotten. Voordat de kilt in de 19de eeuw werd opgenomen als onderdeel van de Schotse nationale kleding, was de publieke opinie erover verdeeld. Bewoners van de Laaglanden vonden het een barbaars kledingstuk, en gaven dragers ervan bijnamen die doelden op hun blote benen. De Hooglanders op hun beurt zagen het dragen van een broek als ‘onmannelijk’.

Na de jakobitische opstand van 1745 werd het dragen van kilts verboden in Schotland. Pas 35 jaar later werd het verbod weer opgeheven. Tot die tijd kregen diegenen die betrapt werden op het dragen ervan zes maanden gevangenisstraf. Wie herhaaldelijk gesnapt werd, werd veroordeeld tot zeven jaar in een strafkolonie. De kilt kwam officieel weer in de gunst in 1822, toen koning George IV een bezoek aan Schotland bracht. Bijna twee eeuwen lang had geen enkele regerende vorst dit gedaan. Aangemoedigd door de Romantische schrijver Sir Walter Scott trok de koning een kilt aan. Een goed begin, hoewel hij met zijn keuze voor een huidkleurige maillot eronder alsnog afweek van de Hooglandse traditie. In het begin van de 19de eeuw zijn de tartanpatronen officieel vastgelegd en sindsdien zijn er steeds nieuwe ontwerpen aan toegevoegd. Het officiële Scottish Register of Tartans (ja, dat bestaat) bevat nu duizenden patronen, waaronder zelfs voor Heineken, Domino's Pizza en de Canadian Dental Association.

Als je ook een kilt wil hebben, maar geen Schotse achtergrond hebt – laat staan voorouders in de Hooglandse clans – staat de traditie je alsnog toe om 'universele tartans' te dragen, zoals bijvoorbeeld de Black Watch, of Flower of Scotland. De kilt op de foto heeft het Stewart Hunting tartanpatroon, dat bij het koninklijke huis van Stewart hoort. Het is een vrijetijdspatroon en mag door iedereen gedragen worden.

Wil je nog meer te weten komen over de Schotse Kilt? Je leest het in het maartnummer van Lonely Planet magazine.

Openingsbeeld: Alex Catedral


Volg Lonely Planet op Instagram