Column Dennis Storm: Vorm je eigen beeld

Dennis Storm
Column Dennis Storm: Vorm je eigen beeld

Elke maand schrijft programmamaker en schrijver Dennis Storm een column voor Lonely Planet magazine. 

Net als Sara, de hoofdredacteur van dit blad, was ik een tijdje terug op rondreis in Oman. Een schitterend en interessant land, daar hoef ik verder niets over te schrijven. Maar waarom ik nu juist deze reis aanhaal is omdat het mij hier opviel hoe ontzettend fragiel en op los zand de aannames en denkwijzen bij ons thuis gebaseerd zijn. De bovenstaande foto maakte ik tijdens een kamelenrace, niet ver van de hoofdstad Muscat. En vergis je niet, kamelenraces zijn geenszins carnavalesk of slechts een geintje op een traditionele feestdag. Je dient ze bloedserieus te nemen, ze zijn razend populair en worden live uitgezonden. 

De mannen en jochies op deze foto kijken zeer intens, maar om gelijk te concluderen dat het hier om terroristen gaat, dat gaat mij weer wat ver. En toch was dat de reactie die ik vele malen voorbij zag komen toen ik deze foto online plaatste. Het gros van de mensen die ik deze foto liet zien dachten direct aan terroristen en vroegen zich af met wat voor heftige reportage ik bezig was. ‘Nou, dat valt wel mee,’ zei ik dan. ‘Ik was aanwezig bij een kamelenrace.’ Waarna ik ze wat andere foto’s liet zien waarop de mannen en jochies samen in beeld zijn met de racebaan en een paar kamelen, of de ceremoniële toestanden rondom de race, waardoor het er ineens allemaal niet zo spannend meer uitzag. 

Wat jij en ik uit stilstaand of bewegend beeld kunnen opmaken is volledig afhankelijk van de maker en welke foto, of welk fragment, hij uitkiest om te tonen. Nuanceren is even zo makkelijk als overdrijven. Sterker, als ik bij bovenstaande foto niet zou vermelden dat er niets aan de hand is, maar dat ik inderdaad met een heftige reportage bezig ben over terrorisme, dan hebben we het niet eens meer over overdrijven maar gewoon over compleet uit de duim gezogen. 

Helaas hoor je journalisten er maar zelden over reppen dat er hier of daar eigenlijk niets aan de hand is, dat alles op rolletjes loopt en dat tevredenheid floreert. Zulke verhalen zijn niet spannend genoeg en verkopen niet. The show must go on! Zodoende gaan we altijd van het ergste uit. De mannen en jochies op de foto krijgen niet het voordeel van de twijfel, maar een terroristen-stempel. En precies dit is een van de voornaamste redenen waarom reizen zo belangrijk is. Het is niet voor niets een diep verlangen; het is goed voor ons. Het dwingt ons contacten te leggen, met mensen te praten, op onderzoek te gaan en zelf conclusies te trekken. We zweren tegenwoordig bij een constante toevoer van nieuws vanuit iedere uithoek op aarde, maar worden we daar eigenlijk wel beter van? Hebben we er überhaupt iets aan of maakt het alleen maar angstig? Het doet me denken aan kinderen die bang zijn voor monsters onder hun bed. Wat was daarvoor ook alweer de beste remedie? 

Deze column van Dennis vind je in het novembernummer 2017 van Lonely Planet magazine. 

Meer columns van Dennis? Lees hier: Lachende Vikingen.

Openingsbeeld: Dennis Storm


Volg Lonely Planet op Instagram