Welkom in Göteborg


De stad staat soms in de schaduw van Stockholm, maar toch is het relaxte en gezellige Göteborg een bestemming die voor zowel toeristen als locals een zekere aantrekkingskracht heeft. Een aantal van de meest getalenteerde Zweden komen uit Göteborg, zoals bijvoorbeeld muziekiconen als José González en In Flames. De neoklassieke architectuur voert de boventoon in de met tramrails geplaveide straten, waar tevens de lekkerste koffie wordt gezet bij trendy cafés en altijd wel grensverleggende moderne kunst of architectuur te zien is.

Vanaf Centralstationen aan de noordkant van de stad leidt de door winkels omgeven Östra Hamngatan zuidoostwaarts, over een van weinige 17de-eeuwse grachten van Göteborg. De straat vervolgt zich door het groene Kungsparken (Koningspark) naar de de chique boulevard “Avenyn”, die wordt omgeven door boetiekhotels en hippe restaurants.

Het waterfront is de plek voor alles wat met de zee te maken heeft, variërend van schepen tot aquaria, zee-gerelateerde musea en heerlijke verse vis. In het westen barsten de wijken Vasastan, Haga en Linné van de creativiteit. Hier ontwerpen modemeisjes fairtrade mode, brainstormen kunstenaars onder het genot van sterke espresso en steken straatartiesten vergane glorie in een nieuw jasje. Stockholm mag het dan helemaal hebben gemaakt, maar veel van de beste ideeën zijn afkomstig uit Göteborg.

Openingsbeeld: bastianlinder / iStock

 

Laat je inspireren