Welkom in San Marino


Van de 196 onafhankelijke landen in de wereld is San Marino de vier na kleinste, maar waarschijnlijk wel de bijzonderste. Hoe het überhaupt nog kan bestaan is een wonder. Het land is de enige overlevende stadstaat van Italië, dat ooit uit een succesvol netwerk bestond- machtig Genua en Venetië moesten hun status wél opgeven. En de door land omgeven micronatie houdt vol, veilig in zijn status als ’s werelds oudste overlevende soevereine staat en de oudste republiek (301 n. Chr.). Ook genieten de inwoners van San Marino ’s werelds hoogste BBP.

Hoewel het land slechts 61 vierkant meter beslaat, is het toch groter dan de meeste avonturiers denken. Het bestaat uit 9 gemeentes die ieder hun eigen stadje hebben. De grootste stad is Dogana (vanuit Italië met de bus te bereiken). 99% van de twee miljoen bezoekers die het land jaarlijks bezoeken slaan dit plekje echter over, ten faveure van Città di San Marino, het middeleeuwse dorp op de helling van de Monte Titano (sinds 2008 Unesco Werelderfgoedlijst).

Hoewel San Marino eeuwenoud is en prachtige landschappen heeft, is het er niet erg gezellig en mist, bij gebrek aan een beter woord, ziel.

Openingsbeeld: railelectropower / iStock

 

Laat je inspireren