Welkom in Napels


Napels is niet alleen de twee-na-grootste stad van Italië, het is ook een van de oudste, kunstzinnigste en verrukkelijkste steden. Het Napolitaanse centro storico (historische centrum) staat op de Werelderfgoedlijst, zijn archeologische schatten worden wereldwijd benijd en in vergelijking met de oogverblindende paleizen, kastelen en kerken van Napels lijkt Rome niet meer dan een provinciaal stadje.

Vergeet ook het eten niet. Napels is gezegend met vruchtbare vulkanische grond, een overvloedige zee en eeuwenoude culinaire tradities; en is dan ook een paradijs voor Bourgondiërs. Hier vind je ’s lands beste pizza, pasta en koffie, plus de meest vermaarde zeevruchtenschotels, het beste street food en zoete lekkernijen.

Soms raak je misschien overweldigd door de anarchistische, haveloze en ogenschijnlijk liefdeloze trekjes van deze stad, maar laat het straatvuil en de graffiti voor wat ze zijn en ontdek het echte Napels in de adembenemende fresco’s, elegante beeldhouwwerken en panorama’s. Welkom in het Italië van spontane conversaties, onverwachte elegantie en een diepgaande menselijkheid.

Openingsbeeld: Holger Mette / iStock