Wijnproeven op het Australische schiereiland Mornington

Redactie Lonely Planet
Wijnproeven op het Australische schiereiland Mornington

In het zuidoosten van Australië, net onder Melbourne, ligt een gekromd stukje land in het water: Mornington Peninsula. Een weelderig groen stukje land, de achtertuin van de metropool. En wát voor achtertuin: op de heuvels strekken zich hier keurige rijen wijnranken uit.

Het schiereiland Mornington wordt aan één kant begrensd door ongerepte surfstranden en aan de andere kant door de kalmte van Port Phillip Bay. Daar tussenin bevindt zich een aaneenschakeling van glooiende valleien en heuvels bedekt met een grijsgroene lappendeken van wijn- en olijfgaarden. Het prachtige landschap kende een moeizame start als wijngebied, dat aanvankelijk een “speeltuin” voor verveelde doktoren vormde, en menigeen vond de wijn gewoontjes en veel te duur. Nu, bijna 30 jaar nadat de eerste wijnranken zijn geplant, tref je echter overal gepassioneerde mensen die erop gebrand zijn de geest van dit zand-en-zeelandschap te vangen in hun wijn.

De wijnen van Red Hill Estate | Foto: Pete Seaward / Lonely Planet

Luke Curry is al jaren wijnmaker bij Red Hill Estate. ‘Je kunt honderd meter verderop een wijngaard hebben die een compleet andere wijn maakt, vanwege de glooiende heuvels en kronkelende wegen,’ vertelt hij. Bij het wijnhuis kunnen bezoekers de vruchten van zijn werk proeven en genieten van het beste uitzicht van alle wijnmakerijen op het schiereiland – rijen aan keurig gerangschikte wijnranken lopen trapsgewijs de heuvel af tot aan de diepblauwe Western Port Bay.

Wijnmakers als Luke willen dolgraag af van het “eenheidsworstidee”. Dit land van boerderijen en wijnranken profileert zich steeds meer met ambachtelijke, eigenzinnige wijnen. Weliswaar domineren Chardonnnay en Pinot Noir, maar zelfs binnen dit kleine gebied zijn er subtiele verschillen in smaak en textuur. ‘We proberen individuele wijnen te maken en bij iedere oogst leren we weer wat nieuws,’ zegt Luke. ‘Het oude gezegde dat “fruit gewoon met de vrachtwagen komt” geldt misschien in andere gebieden, maar wij produceren jaarlijks iets dat de stempel van een specifieke wijngaard draagt.’

Tijdens een rondleiding langs intieme wijnkelders (het zijn veelal kleine familiebedrijfjes) kunnen bezoekers meer dan alleen nieuwe jaargangen proeven – bij wijnmakerijen heb je vaak ook restaurants en overnachtingsmogelijkheden, dus er staat bij wijze van spreken op kruipafstand een kingsize bed voor je klaar, nadat je de rekening voor het diner en de wijnen hebt betaald. Het advies van Luke luidt om net als de locals rustig aan te doen, zelfs als je hier maar een dag bent. ‘Ga gewoon langs een plaatselijke boerenmarkt om wat benodigdheden te kopen voor een picknick en lunch dan uitgebreid. Ga er vervolgens lekker voor zitten en geniet van het prachtige uitzicht.’

Mornington ligt aan The Great Ocean Road - lees meer over deze ultieme roadtrip.

Openingsbeeld: Pete Seaward / Lonely Planet


Volg Lonely Planet op Instagram