Minigids: Cultuur in Mumbai

Redactie Lonely Planet
Minigids: Cultuur in Mumbai

Mumbai is een fascinerende stad met bakkenvol energie, miljoenen mensen en een bijzondere mix van koloniale architectuur, tempels, sloppenwijken en chique enclaves.

Bezienswaardigheden

Elephanta

De uit steen gehouwen tempels van het eiland Gharapuri (Elephanta), ten noordoosten van de Gateway of India in de haven van Mumbai, zijn werelderfgoed. Het doolhof van rotstempels, gebouwd tussen 450 en 750, bevat indrukwekkende tempelsculpturen. Veerboten vanaf €2, een reis van 1 uur, vertrekken elk halfuur van 9 tot 15.30 uur. Grotten di-zo 9-17 uur; €6,70,

Op Elephanta vind je schitterende tempelreliëfs | Foto: GettyImages 

Chhatrapati Shivaji Terminus

Dit monumentale treinstation is indrukwekkend, uitbundig en altijd druk. Het is gebouwd in extravagante Victoriaans-gotische stijl en is een symbool van de koloniale tijd. Het combineert elementen uit de Victoriaanse, Hindoestaanse en islamitische stijlen in een prachtig geheel van steunpilaren, koepels, torens en glas-in-lood. Helaas doet de binnenkant wat verwaarloosd aan.

Dr Bhau Daji Lad Mumbai City Museum

Dit schitterende museum, in 1872 in renaissancistische stijl gebouwd, bevat ruim 3500 objecten die te maken hebben met de geschiedenis van de stad: foto’s, kaarten en textiel, maar ook Bidriware-metaalwerk. In de Plaza is ruimte voor moderne muziek, dans en drama, maar ook voor een café. bdlmuseum; Dr Babasaheb Ambedkar Rd; do-di 10-18 uur; €1,30

Local life

Mahalaxmi Dhobi Ghat

Deze 140 jaar oude dhobi ghat (plek waar kleren worden gewassen) is de grootste wasmachine op mankracht van Mumbai: elke dag slaan honderden mensen het stof uit duizenden kilo’s kleren in 1.026 openluchttroggen. Het is een fascinerende aanblik. Het beste uitzicht heb je vanaf de brug over het spoor bij station Mahalaxmi.

Zonsondergang op het strand Girgaum Chowpatty | Foto: GettyImages 

Girgaum Chowpatty

Dit stadsstrand is een geliefde avondbestemming voor verliefde stellen, gezinnen, politieke bijeenkomsten en iedereen die op zoek is naar (redelijk) frisse lucht. Je kunt er ‘s avonds bhelpuri (knapperige deegringen met linzen, gepofte rijst en ui) eten bij een van de kramen aan de zuidkant van het strand. Vermijd het water, want dat is vervuild. Je moet het doen met een felroze zonsondergang met op de achtergrond de wazige skyline.

Mahalaxmitempel

Een van de drukste en kleurrijkste tempels in Mumbai – de financiële hoofdstad van India – is gewijd aan Mahalaxmi, de godin van de rijkdom. Een constante stroom locals komt naar de tempel om roepies te offeren. Het is een hele ervaring om langzaam de tempel in te schuifelen, waar het galmt van de gebeden. Bij de ingang staan kramen die offerandes verkopen. Het is er vaak erg druk en mannen en vrouwen staan in aparte rijen (aan V Desai Chowk).

Activiteiten

Sloppenwijk Dharavi

Maar liefst 60 procent van de plaatselijke bevolking woont in sloppenwijken. Dharavi beslaat bijna drie kilometer en huisvest een miljoen mensen. Sloppenwijk-
toerisme is controversieel. Als je de wijk een bezoek wilt brengen, doe dit dan met een verantwoordelijk bedrijf, zoals Reality Tours & Travel realitytoursandtravel; 8-21 uur; vanaf €11.

Art Night Thursday

De laatste jaren is moderne kunst zeer in opkomst in India en Mumbai is, samen met Delhi, een van de aandrijvers. Een hele serie galerieën stelt ongelofelijk werk tentoon in prachtige ruimtes; Project 88 in Colaba is een goed startpunt (project88). De tweede donderdag van de maand is het “Art Night Thursday”:
een gezellige avond waarbij de galerieën tot laat open blijven. Soms zijn er ook galerietochten.

Erfgoed van Bombay

Mumbai staat vol Victoriaanse architectuur, een aandenken
aan de periode van de Britse overheersing, waaronder het High Court en het hotel Taj Mahal Palace. BHW biedt geweldige rondleidingen van koloniale buurten. Het bedrijf werd opgericht door twee architecten en huurt collega’s en kunsthistorici in. bombay heritagewalks; tour van twee uur vanaf €50.

High Court is een elegante neogotische creatie uit 1848 | Foto: GettyImages 

Vervoer

Vanaf zowel als Amsterdam als Brussel kun je rechtstreeks of via een tussenstop naar Mumbai vliegen, met o.a. KLM, Brussels Airlines en Jet Airways (vanaf €393; skyscanner). Door filevorming duurt de reis naar de stad vanaf Chhatrapati Shivaji International Airport een tot twee uur met de taxi. Een taxi reserveren via je hotel kost €28, maar een taxi nemen op het vliegveld kan voor de helft. De goedkope zwartgele taxi’s zijn de makkelijkste manier om je door het zuiden van de stad te verplaatsen; let erop dat de chauffeur een meter gebruikt. Het minimumtarief is €0,25; een reis van 5 kilometer kost €1. Je kunt ook Uber en Ola gebruiken.

Verblijf

The Residency heeft moderne kamers, vriendelijk personeel en een uitstekende locatie in de wijk Fort. Je weet hier zeker dat er goed voor je wordt gezorgd. residencyhotel; Rustom Sidhwa Marg 26; vanaf €67.

Le Sutra in de hippe wijk Khar mengt modern chic met traditionele voorwerpen en opvallende kunst. De inpandige galerie, spa, café en restaurants zijn een bonus lesutra.in; Union Park 14; vanaf €112.

Een van de chique kamers van Le Sutra in de hippe wijk Khar | Foto: Le Sutra

Abode Bombay is een uitmuntend hotel in Colaba met 20 kamers en uiterst behulpzaam personeel, vlak bij de Gateway of India. Het is smaakvol ingericht met meubels in koloniale stijl en art deco abodeboutiquehotels; Lansdowne House 18, MB Marg; vanaf €128.

Know-how

Festivals

Mumbai Sanskruti (jan) Gratis, tweedaagse viering van hindoe-
staanse klassieke muziek bij de Asiatic Society Library.

Kala Ghoda Festival (feb) Een kunstfeest van twee weken kalaghodaassociation.

Elephanta Festival (feb/mar) Klassieke muziek en dans aan het water bij de Gateway of India.

Nariyal Poornima (aug) Dit Kolifeest in Colaba markeert het begin van het visseizoen en het afnemen van de moessonwind.

Ganesh Chaturthi (aug/sep) Mumbai gaat helemaal op in
dit feest voor de hindoegod Ganesh, waarbij beelden van de godheid in zee worden verzonken.

Het Ganesh Chaturthi festival staat in het teken van deze god | Foto: Hogogo / iStock

Mumbai Film Festival (okt) Voorstellingen door heel Mumbai mumbaifilm festival

Meer lezen over India? Machtig marmer: een bezoek aan Taj Mahal

Openingsbeeld: Alexander Mazurkevich / Shutterstock


Volg Lonely Planet op Instagram