Machtig marmer: een bezoek aan Taj Mahal

Redactie Lonely Planet
Machtig marmer: een bezoek aan Taj Mahal

De dichter Rabindranath Tagore beschreef de Taj Mahal, misschien wel de beroemdste trekpleister van India, als 'een traan op de wang van de eeuwigheid'. Aanschouw het tastbare verdriet van Mogolkeizer Shah Jahan in dit marmeren mausoleum.

Door zijn vloeiende lijnen en stralend witte exterieur lijkt de Taj Mahal haast te zweven. Twee lange waterkanalen komen bij elkaar in de Al-Kawthar (overdadig zwembad – een verwijzing naar de koran) en reflecteren de lucht. Ze vormen een perfect spiegelbeeld van het mausoleum. De kaarsrechte hoeken van de Mughal-tuinen steken af tegen de verticale lijnen van het gebouw.

Deze ode aan de liefde en de dood werd in de 17de eeuw gebouwd door de rouwende Mogolkeizer Shah Jahan, ter herdenking aan zijn tweede vrouw Mumtaz Mahal, die tijdens de geboorte van haar 14de kind overleed.

De muren van Taj Mahal zijn ingelegd met jade en gele zandsteen | Foto: Pete Seaward / Lonely Planet

Het gebouw staat op zichzelf, ingesloten door vier minaretten, met in het westen een roodbruine moskee en in het oosten een Jawab (antwoord): een gebouw dat voor balans zorgt. Binnen voelt het bleke interieur sereen aan en de akoestiek zorgt voor een helder geluid. Er zijn bloemenpatronen vervaardigd uit halfedelstenen en uitbundig versierde schermen waar het zonlicht doorheen filtert.

Dr. Neville Smith is een plaatselijke journalist, opgegroeid in de schaduw van de Taj. Zijn familie woont al zeven generaties in Agra. Hij spreekt met een charmante formaliteit die zijn Britse afkomst verraadt. ‘De Taj was twee eeuwen lang prachtig geïsoleerd, zelfs verwaarloosd, na de dood van de laatste grote Mughal, Aurangzeb, in 1707. De Britten waren niet zo dol op de Taj en probeerden het op een gegeven moment zelfs te veilen,’ vertelt hij. ‘Zo’n 50 jaar geleden kon ik mijn fiets tegen een oude ficus zetten in de buitenste binnenplaats en zo de hoofdingang inlopen zonder te worden gecontroleerd.'

Zo’n verlaten tafereel is tegenwoordig niet meer voor te stellen, maar het is nog steeds mogelijk om de Taj te ervaren zoals Dr. Smith dat vroeger deed. Vanaf de noordelijke oever van de rivier de Yamuna voelt het alsof je de enige bent, afgezien van een paar buffels. Het gebouw is rond de volle maan ook open voor nachtbezoeken, met maar 50 toegangskaarten per nacht.

Openingsbeeld: Pete Seaward / Lonely Planet


Volg Lonely Planet op Instagram