Eet als ein Berliner

Redactie Lonely Planet
Eet als ein Berliner

Lekker eten in Berlijn is er in overvloed, je moet alleen wel weten waar je het moet vinden. Ga op ontdekkingstocht met Secret Food Tours en proef in een paar uur tijd verschillende typisch Duitse gerechten. 

Een hedendaagse mythe is dat John F. Kennedy zichzelf per ongeluk een Berlinerbol noemde toen hij een beroemde toespraak gaf in de toen nog verdeelde hoofdstad. Zijn publiek wist natuurlijk dat hij met “Berliner” een stedeling bedoelde en niet de zoete bol met jam, maar voor buitenstaanders kan de eetcultuur van Berlijn nogal een mysterie lijken.

De klassieke schnitzel met patat | Foto: Gettyimages

Secret Food Tours biedt een erg leuke rondleiding door het stadsdeel Friedrichshain, waar de straatkunst het Oost-Duitse straatbeeld bijna net zo snel gekoloniseerd heeft als de nieuwe eettentjes.

Schnitzel en flammkuchen (een soort pizza met crème fraîche, ui en spekjes) zijn enkele van de meer traditionele gerechten, maar de currywurst is het heuse fastfoodsymbool van het naoorlogse Berlijn. Turkse invloeden hebben döner kebab en börek aan het repertoire toegevoegd. Na een verrassingsgerecht wordt de tour afgesloten met cheesecake; blijkbaar hebben de Amerikanen het recept van Duitse immigranten.

Straatkunst langs de route van de tour | Foto: Gettyimages

Een foodtour door Berlijn van drie uur kost €55 en start om 11.00 uur (zo-do) of 18.00 uur (vr-za). In het hippe Michelberger Hotel in Friedrichshain kun je terecht voor een bijzondere slaapplek (vanaf €85; michelbergerhotel.com)

Deze Easy Trip komt uit het nieuwste nummer van Lonely Planet Traveller. Meer lezen? Bestel hem hier

Openingsbeeld: Gettyimages


Volg Lonely Planet op Instagram