24 uur eten in Singapore

Redactie Lonely Planet
24 uur eten in Singapore

Singapore is een foodie-stad bij uitstek. Dompel je onder in de verscheidenheid van gerechten en begin overdag met een kookworkshop in de Singaporese keuken. Begeef je ’s avonds naar een van de vele straatventercentra van Singapore voor een heerlijke afsluiter van je culinaire dag.

Kokkin Ruqxana Vasanwala | Foto: Pete Seaward / Lonely Planet

Overdag

Kokkin Ruqxana Vasanwala heeft een bananenblad vast dat bijna even lang is als zijzelf. ‘Het blad is een belangrijk element van het eerste gerecht dat we zullen maken: otak-otak,’ zegt ze tegen haar klas op de Cookery Magic-school. ‘Het wordt gemaakt met verse vis, uien, eieren, en een groot scala aan kruiden en specerijen.’ Deze kruidige vispaté is populair in zowel Singapore als Maleisië. En dat enorme blad? Het wordt in stroken gesneden en gebruikt om het mengsel in te grillen, maar wordt niet gegeten. Ruqxana (of Ruq) geeft haar culinaire geheimen prijs in haar huis uit het koloniale tijdperk in Joo Chiat. Deze rustige buurt in het oosten van Singapore heeft een overvloed aan uitstekende restaurants die de authentieke lokale keuken serveren. 

De Singaporese keuken gebruikt veel kruiden | Foto: Pete Seaward / Lonely Planet

De leerlingen van vandaag, een jong Frans stel en twee vrouwen uit Nieuw-Zeeland, hopen een paar recepten te vergaren waarmee ze thuis indruk kunnen maken. Ruqs specialiteiten zijn de meest geliefde gerechten in Singapore. Het zijn gerechten die, net als de stad zelf, elementen uit heel Zuidoost-Azië verenigen. Mee goreng (gebakken noedels), het volgende gerecht dat op het programma staat, illustreert de culinaire erfenis van de stad. ‘Mee goreng is een goed voorbeeld van een Singaporees gerecht vanwege de vele invloeden,’ zegt Ruq. ‘Het werd naar Singapore gebracht door Chinese immigranten en werd vervolgens door Indiërs met Maleisische ingrediënten aangepast tot een gerecht dat men nauwelijks nog zou herkennen in China.’ Net als Singapore zelf, lijkt mee goreng op het eerste gezicht simpel, maar heeft het enorm veel lagen. Lokale chilipepers, knoflook, sareptamosterd, taugé en limoen zijn slechts enkele van de 25 ingrediënten die in Ruqs gerecht gebruikt worden. De studenten en de lerares werken met dezelfde ingrediënten, maar geen enkel eindproduct smaakt hetzelfde.

Wat koks in de stadstaat al decennialang doen, heeft de klas vandaag ook gedaan: een klassiek gerecht nemen en het vervolgens aanpassen naar persoonlijke en lokale smaak. Het past perfect bij het karakter van Singapore. Het geheim van de Leeuwenstad is altijd geweest: eigen maken, aanpassen en verbeteren.

Het populaire straatventercentra Lau Pa Sat | Foto: Pete Seaward / Lonely Planet

's Nachts

De straatventercentra van Singapore zijn druk, lawaaiig en gevuld met aroma’s. De minikeukens hebben elk hun eigen kok en de Singaporezen eten hier de meerderheid van hun maaltijden. Het enorme Lau Pa Sat-complex ligt in het hart van het financiële district en bestaat uit bijna honderd streetfood-kraampjes met gerechten uit allerlei landen. Als het duister valt, worden zowel de lokale bevolking als bezoekers aangetrokken door de rook die van tientallen satégrillen af komt.

Verder van het stadscentrum af ligt het East Coast Hawker Centre. De markt zoemt van bedrijvigheid terwijl nachtbrakers zich verzamelen om te feesten met een uitzicht over het water, waar de vele lichten van vrachtschepen (en verderop van Indonesië) bekeken kunnen worden. Elk straatventercentrum heeft een of meer kraampjes waar je rijst met kip uit Hainan kunt eten, een gerecht dat Singapore na aan het hart ligt. Maar volgens de locals is één kraampje een echte must-visit: Tian Tian, een bescheiden kraam in het Maxwell Road Hawker Centre aan de rand van Chinatown. Welk straatventercentrum je ook bezoekt, zorg er altijd voor dat je het kraampje met de langste rij uitkiest als je het lekkerst wilt eten. In Singapore moet je op de lekkerste hapjes vaak het langst wachten.

Ontdek ook de vele gezichten van Singapore.

Openingsbeeld: Pete Seaward / Lonely Planet


Volg Lonely Planet op Instagram