Lights, camera, action: Amerikaanse filmlocaties in Parijs

Redactie Lonely Planet
Lights, camera, action: Amerikaanse filmlocaties in Parijs

Film werd in 1895 geboren in de Franse hoofdstad, toen Auguste en Louis Lumière er hun eerste korte film vertoonden. Sindsdien is de stad verworden tot één grote, tijdloze filmset.

Regisseurs in Hollywood onderkennen al sinds jaar en dag de romantische aantrekkingskracht van Parijs. Zo werd de Seine als complete set nagebouwd voor de studiomusical An American In Paris (1951) van MGM. Gene Kelly en Leslie Caron dansten er ‘s nachts langs de rivier over de gerecreëerde kinderkopjes van de Quai de Montebello (zie openingsbeeld). Zelfs midden op de dag is deze straat langs de Seine een serene plek. Meestal hoor je er alleen het geluid van je eigen voetstappen.

Een paar stappen verderop ligt de ontmoetingsplaats van het liefdespaar uit Before Sunset (2004): Shakespeare & Company. In deze geliefde oude boekwinkel speelt ook het begin van de film zich af, met een signeersessie door auteur Jesse, gespeeld door Ethan Hawke. De beheerders van de winkel zijn trots op hun bijzondere collectie, waar je bijvoorbeeld op een met art deco bedrukte heruitgave van F. Scott Fitzgerald kunt stuiten. Boven spelen bezoekers om de beurt een deuntje op een oude piano. In de gedichtenhoek staat een doos met het opschrift “Eenzame harten en gemiste connecties”. Er liggen stukjes papier in en oude bonnetjes waarop mensen hun hart hebben laten spreken. ‘Mon cher Noam,’ staat op een kladje. ‘Ik wacht voor altijd op je terugkeer.’

Shakespeare & Company, bekend uit Before Sunset en Midnight in Paris | Foto: edella / iStock

Wandel zuidwaarts door het Quartier Latin langs de Sorbonne naar het Panthéon

Het imposante Panthéon is een van oorsprong neoklassieke kerk die nu als mausoleum fungeert. Erachter verscholen ligt de kleinere kerk Saint-Étienne-du-Mont. Aan de hoekingang is niets bijzonders te zien; een voorbijganger zou niets- vermoedend met zijn kaart op het trapje kunnen gaan zitten. Zonder enig idee dat dit is waar Owen Wilson in Woody Allen’s Midnight in Paris (2011) zat te wachten op zijn nachtelijke lift terug in de tijd, naar de jaren 20 van de afgelopen eeuw.

Loop oostwaarts naar station Jussie en neem Métro 7 naar Opéra

Vlak bij het operahuis Palais Garnier stuit je op het vijfsterrenhotel Scribe. In 1895, in de tijd van de experimenten van de gebroeders Lumières, was het een café. Vandaag de dag hangt het vol kristallen kroonluchters en de leunstoelen in de lobby lijken wel gemaakt voor reuzen. Dit gebouw werd gekozen als de residentie van Miranda Priestley (Meryl Streep) tijdens de Paris Fashion Week-scènes in The Devil Wears Prada (2006).

Wandel noordwaarts naar station Havre-Caumartin en neem Métro 9 naar Iéna

Voor deze film werd voor het grote feest van Fashion Week de ideale plek gevonden: het Musée de la Mode. Dit modemuseum is gevestigd in het 19de- eeuwse Palais Galliera. In het prachtige met zuilen omgeven gebouw zijn ontwerpen te zien van namen als Soni Rykiel, Yves Saint Laurent en Christian Lacroix. Veel van deze creaties zijn gedragen door sterren als Catherine Deneuve en Audrey Hepburn.

Deze minigids komt uit het zomernummer van Lonely Planet magazine uit 2017. Je kunt hem hier bestellen.

Openingsbeeld: francois-roux / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram