Alternatieve citytrips: Oslo

Redactie Lonely Planet
Alternatieve citytrips: Oslo

Sla onverwachte wegen in met deze tips voor offbeat Oslo in Noorwegen.

Waarom hierheen?

Oslo is de Assepoester onder de Scandinavische hoofdsteden – de bescheiden stad neemt het op tegen de waterpracht van Stockholm, het design van Kopenhagen en Helsinki en de vulkanische spektakels als Reykjavik. Maar de schat aan kunstgaleries en musea, creatieve wijken als Aker Brygge en Grünerløkka, en de groene locatie aan de Oslofjord trekken meer bezoekers dan ooit.

 Wat is er te doen?

De zigzaggende waterkant van Oslo is een soort laboratorium voor moderne architectuur, van het zeilachtige dak van het Astrup-Fearnleymuseum voor Moderne Kunst tot de hellende gevel van het Operahuis. Dit alles is te bewonderen vanaf het water: Oslo Kayak Tours heeft tours van twee en drie uur, tussen de zeegaande schepen door (vanaf €76; oslokayaktours.no)

Wat mag ik absoluut niet missen?

Edvard Munch zou het natuurlijk uitschreeuwen als hij wist dat je Oslo verliet zonder een bezoekje aan De Schreeuw, zijn meesterwerk dat in de Nasjonalgalleriet hangt (entree €12; nasjonalmuseet.no).

Wat is er te eten en drinken?

In een oud industrieel gebouw vind je de Mathallen, het perfecte bestrijdingsmiddel tegen torenhoge Noorse restaurantrekeningen. Er is goed geprijsd streetfood uit alle uithoeken van de wereld, een mooie weerspiegeling van de aanzienlijke immigrantenpopulatie (mathallenoslo.no). 

Waar zal ik slapen?

Bij Grims Grenka vind je kamers met veel hout en afbeeldingen van besneeuwde Noorse wouden boven de bedden. Er is ook een dakterras (vanaf €146; firsthotels.no).

 Openingsbeeld: Leonardo Patrizi / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram