Alternatieve citytrips: Brno in Tsjechië

Redactie Lonely Planet
Alternatieve citytrips: Brno in Tsjechië

Sla onverwachte wegen in met deze tips voor offbeat Brno in Tsjechië.

Waarom hierheen?

Praag is een prachtige stad, maar erg populair bij toeristen en kent daarom nauwelijks een laagseizoen. Als je voor de tweede stad van Tsjechië gaat, vind je een oud centrum waar je niet door een woud van selfiesticks hoeft te kijken en waar de cafés en bars bevolkt worden door de studentenpopulatie.

Wat is er te doen?

Brno, de grootste stad van de regio Moravia, heeft een kasteel, kathedraal en meer statussymbolen, vaak met een vreemde en gotische twist. In het middeleeuwse stadhuis hangt er een “draak” aan het plafond (eigenlijk een opgezette krokodil) en in de grafkelder van het Kapucijnenklooster liggen tientallen notabelen die door de droge lucht zijn gemummificeerd.

Wat mag ik absoluut niet missen?

Ondanks de veelal pre-industriële straten van Brno, is het enige gebouw dat door UNESCO verheven is tot Werelderfgoed de  baanbrekend modernistische Villa Tugendhat. Dit huis uit de jaren 20 van Mies van der Rohe ziet er nog steeds gedurfd uit en rondleidingen zitten snel vol (vanaf €13; tugendhat.eu). 

Wat is er te eten en drinken?

Als een bezoekje aan Villa Tugendhat niet lukt, kun je genieten van eenzelfde bouwkundige sfeer bij Pavillon. Ze hebben een luxe seizoensmenu met combinaties van lokale ingrediënten als wild zwijn met meer exotische smaken (hoofdgerecht vanaf €13; restaurant-pavillon.cz). Voor een cocktail kun je daarna naar Super Panda Circus. Het donkere maar kleurrijke interieur heeft een vleugje van de Mexicaanse Dag van de Doden (superpandacircus.cz).

Waar zal ik slapen?

Het gerenoveerde Hotel Pegas heeft een perfecte locatie: niet alleen aan een verkeersluwe straat in de oude centrum, maar ook drie verdiepingen boven zijn eigen microbrouwerij (vanaf €82; brnohotel.hotelpegas.com).

Openingsbeeld: milangonda / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram