Welkom in Belize City


Belize City staat niet bepaald bovenaan de lijst van topbestemmingen van Belize. De meeste reizigers kiezen er zelfs voor om het enige grote stadscentrum van het land volledig links te laten liggen. De voornaamste attracties van Belize zijn de natuur en de zee, wat een langer bezoek aan ‘s lands enige metropool overbodig maakt. Een bijkomende uitleg is dat de stad een slechte reputatie heeft vanwege armoede en criminaliteit.

Zelfs degenen die de ongebruikelijke charmes en het culturele vitaliteit (hier ontbreekt het Belize niet aan) kunnen waarderen, moeten toegeven dat – in tegenstelling tot de rest van het land – de stad niet bepaald relaxed is. Wel heeft de regering er de laatste jaren alles aan gedaan om de stad veiliger te maken. Dat is in zekere mate gelukt.

Belize City is de historische (maar niet langer de daadwerkelijke) hoofdstad van het land, wat voldoende reden is voor een meerdaags bezoek. De gehavende straten bruisen met kleurrijke mensen die het etnische karakter van Belize belichamen, de Creolen in het bijzonder. Het stadslandschap bevat niet alleen onwelriekende kanalen en grauwe achterbuurten, maar ook fraaie koloniehuizen, parken met zeezicht, bruisende winkelgebieden en zeilboten die door de riviermonding van Haulover Creek walsen. Je vindt Belize City misschien bedreigend, maar je zult het zeker niet saai vinden.

Haulover Creek scheidt de centrale, commerciële zone (geconcentreerd rond Albert Street) van het keurige Fort George district ten noordoosten van de stad. Aan beide zijden van de kreek zijn er hotels, gasthuizen en eetgelegenheden te vinden. De meerderheid van de hoogstaande hotels bevindt zich echter in Fort George. De Swing Bridge, die Albert Street met Queen Street verbindt, is de spil van de stad en – volgens sommigen – het hart van Belize zelf.

Openingsbeeld: KaraGrubis / iStock

Laat je inspireren