Top 10 gratis dingen die je in Kopenhagen kunt doen

Redactie Lonely Planet
Top 10 gratis dingen die je in Kopenhagen kunt doen

Je wordt eenvoudig verliefd op Kopenhagen: de stad is tegelijkertijd historisch en modern, traditioneel en innovatief. Deze Scandinavische hoofdstad is bekend om het moderne design, de eersteklas keuken en hippe, relaxte atmosfeer- maar zeker niet als budgetbestemming. Het is dus misschien verrassend dat er genoeg te ervaren is waarvoor geen cent hoeft te worden neergeteld, waaronder de beroemdste uitzichten die Kopenhagen te bieden heeft.

Ontdek het water van Nyhavn

De levendige kleuren en hoge oude schepen maken Nyhavn (“Nieuwe Haven”) de beroemdste bestemming van Kopenhagen. Wandel langs de minder bekende kant voor de beste, fotogeniekste uitzichten en om het lichtschip Geyser Rev te bekijken. Maar breng vooral ook een bezoekje aan huisnummer 20, waar de geliefde Deense auteur Hans Christian Andersen woonde toen hij in 1835 zijn eerste sprookjesbundel publiceerde.

Om de torenhoge prijzen van de havenrestaurants te vermijden volg je het voorbeeld van de locals en neem je zelf snacks en biertjes mee voor een picknick aan de waterkant. Laat de menigte je niet ontmoedigen deze pittoreske haven te bezichtigen in het hoogseizoen, het is het bezoek meer dan waard.

Bewonder het uitzicht vanuit Christiansborg

In Christiansborg Slot zijn het Deense parlement en de Koninklijke Receptiekamers gehuisvest. Hoewel er een toegangsprijs is voor een groot deel van Christiansborg zelf, is toegang tot de toren en de kerk gratis. Christiansborg Tårnet is het hoogste uitkijkpunt van Kopenhagen en biedt schitterende uitzichten in alle richtingen. Hiervandaan kun je het hele stadsgezicht bewonderen en zelfs Zweden zien liggen aan de andere kant van het water.

Foto: KCHL / iStock

De aangrenzende Christiansborg Kirke is de officiële kerk van de Deense koninklijke familie en is het toneel voor plechtigheden als doopvieringen, confirmaties en begrafenissen. Achter de toren ligt de onoverdekte Royal Riding Ring, waar je vaak enkele van de 20 witte paarden van de koningin kunt zien genieten van het warme weer of trainen voor koninklijke plichten.

Promenade langs de haven

Bezoekers van over de hele wereld trekken in groten getale naar de beroemdste inwoner van de stad: Hans Christian Andersen’s Kleine Zeemeermin. Gezeten op haar steen lijkt de Zeemeermin kleiner dan velen verwachten en ze is volgens sommigen een overschatte bezienswaardigheid. Maar de wandeling langs de havenkant is zonder meer de moeite waard. Er is genoeg moois te ontdekken onderweg naar de iconische zeemeermin. De Gefion-fontein, die onder meer de mythische Gefion en haar ossen uitbeeldt, is een imposant bouwwerk op de voorgrond van Sint-Albanuskerk. Achter de fontein vind je Kastellet, een stervormige vesting die in de 17de eeuw gebouwd werd om de stad te verdedigen. Het staat bezoekers vrij om de gronden van het fort, inclusief de historische gebouwen en windmolen, te verkennen.

Gefion-fontein en Sint-Albanuskerk. Foto: arsty / iStock

Bezoek musea van wereldklasse

Kopenhagen beschikt over een indrukwekkende verzameling historische en kunstmusea. De voormalig vrij toegankelijke Statens Museum voor Kunst en het Nationalmuseet zijn in de zomer van 2016 helaas begonnen met het heffen van toegangsprijzen aan volwassenen, maar bezoekers onder de 18 mogen nog steeds gratis naar binnen. Er zijn in de stad gelukkig nog zat andere kunstmusea waarvoor je niet (altijd) in de buidel hoeft te tasten. De uitgestrekte Ny Carlsberg Glyptotek barst van de beeldhouwwerken en schilderijen van bekende namen als Rodin en Van Gogh, maar je vindt er ook historische artefacten (elke dinsdag gratis). Het karakteristieke Thorvaldsen Museum, naast Christiansborg, is volledig gewijd aan de werken en verzamelingen van de Deense beeldhouwer Bertel Thorvaldsen en is elke woensdag gratis te bezoeken. Ook gratis toegankelijk op woensdag is het nabijgelegen Nikolaj Kunsthal, een centrum voor de hedendaagse kunst. Dit centrum is gevestigd in een voormalige kerk, waarvan de torenspits imponerend boven de stad uitsteekt. Alle drie musea vind je in prachtige gebouwen en bieden inspirerende verzamelingen werk om te ontdekken.

Winkelen in Strøget

Strøget (enkel toegankelijk voor voetgangers) is de spil van het levendige centrum van Kopenhagen. Dit winkelparadijs, gevestigd aan een van de oudste en langste straten ter wereld, staat vooral bekend om zijn Danish design. Wandel de straat door en je ontdekt historische gebouwen, pleintjes en fonteinen. Aan het uiteinde van de straat ligt Rådhuspladsen, waar het Italiaans aandoende stadhuis van Kopenhagen zich bevindt. Bezoekers kunnen de rijkelijk versierde lobby bewonderen en zich vergapen aan Jens Olsen’s Wereldklok, een ongelooflijk verfijnd en ingewikkeld uurwerk. Verken Rådhuspladsen en ontdek de Gotisch uitziende Drakenfontein, het populaire standbeeld van Hans Christian Andersen en de stenen pilaar die de voormalige locatie van de Vesterport markeert; de westelijke poort van de muur die de stad ooit omringde.

Haal een frisse neus in het groen van Kopenhagen

Kopenhagen is gevuld met groen, maar de Koninklijke Tuinen zijn in het bijzonder betoverend. Deze tuinen zijn het wijdse domein van Rosenborg Slot, dat in de 17de eeuw gebouwd werd als Koninklijke zomerwoning en nu dienst doet als museum.

Foto: krugli / iStock

De tuinen zijn de perfecte plek voor een rustige wandeling langs bloemen, keurig geplante bomen en beeldhouwwerken. Locals genieten hier graag van een picknick tijdens warmere dagen. De nabijgelegen Botanische Tuinen zijn een oasis van 10 hectare, gevuld met 13.000 soorten planten, bloemen en bomen, evenals een meer en een verzameling kassen.

Koninklijk genieten van Amalienborg

Amalienborg is de officiële stadswoning van Koningin Margrete II en de Deense koninklijke familie. Bijzonder aan het paleis is dat het is samengesteld uit vier voormalige landhuizen, gelegen aan een centraal plein. Bezoek Amalienborg rond het middaguur om het wisselen van de wacht bij te wonen. Elke dag marcheren leden van de Koninklijke garde van hun barakken naar het paleis om daar de wacht over te nemen.

Wisselen van de wacht bij Amalienborg. Foto: Ojimorena / iStock

Het is een waar spektakel om de soldaten over de binnenplaats te zien marcheren in hun nachtblauwe uniform en kenmerkende helm van berenvel. Maar het is pas echt een traktatie wanneer de koningin thuis is, want dan worden ze vergezeld door een orkest. De Frederikskerk maakt ook deel uit van het Amalienborg-complex en is vrij toegankelijk voor publiek. De rijk versierde koepel van de kerk is de grootste in Scandinavië en zeker een bezoek waard.

Ontdek de smaken van de Torverhallerne Markt

Torverhallerne is een walhalla van voedsel, een plek waar zowel hobbykoks als professionals naartoe gaan wanneer ze verse, lokale producten zoeken. In het complex - dat bestaat uit twee glazen hallen en talloze kraampjes daarbuiten - kun je wellustig shoppen naar de beste ingrediënten voor een thuismaaltijd, of je winkeltassen vullen met lekkernijen als wijn, thee en chocola- om vervolgens bij te komen in een van de vele cafeetjes die het complex rijk is.

Benieuwd naar de lokale cuisine? Probeer dan een smørrebrød-sandwich van Hallernes, of een verfijnde pølse -Deense hotdog - van Pølse Kompagniet.

Verken beide kanten van de Koninklijke bibliotheek

Het eiland Slotsholmen is de zetel van de Deense overheid, maar is niet alleen daarom een bezoekje meer dan waard. Bijzonder aan dit eiland is de Koninklijke Bibliotheek, dat uit twee gebouwen bestaat: het originele gebouw dateert uit 1648 en de moderne uitbreiding werd in 1999 voltooid. Het nieuwere deel van de bibliotheek prijkt glimmend aan de oever van de haven van Kopenhagen en staat vanwege zijn glanzende marmeren buitenkant bekend als ‘De Zwarte Diamant’.

De bibliotheek heeft haast elk boek in haar bezit dat ooit in het Deens is geschreven- de oudste van deze werken dateren uit de late 15e eeuw. De binnenkant van het gebouw is een fascinerend stukje architectuur, waarvan de centrale hal vrij toegankelijk is, maar de boeken moeten van te voren worden gereserveerd en mogen alleen worden gelezen in een van de leeskamers. Verscholen tussen de charmante historische zijde van de bibliotheek en de ingang van het Deense parlement ligt een vredige tuin. Hier kan je bij de fontein heerlijk bijkomen van je drukke dag.

Ontdek het alternatieve leven in Christiana

De “Vrije Stad” Christiana is een bijzonder en ietwat controversieel deel van Kopenhagen, te vinden op het eiland Christianshavn. Het stadje werd gesticht in 1971, toen krakers in een periode van groot huizentekort een verlaten militaire basis overnamen en hier een alternatieve samenleving vormden.

Foto: Alenmax / iStock

Christiana staat vooral bekend om haar Green Light District, een louche district vol marihuanadealers en -rokers. Maar het 35 hectaren omvattende gebied kent ook wandelpaden en een meer. De Vrije Stad herbergt daarnaast restaurants en bars, een markt, artiestenworkshops en concertlocaties. Er valt ook een hoop straatkunst te bewonderen. De inwoners leven in omgebouwde legerbarakken of bijzondere zelfgebouwde huizen. Het is een fascinerende plek om een glimp op te vangen van een minder traditionele levenswijze.

Lees ook: De stadse smaken van Kopenhagen. 

Openingsbeeld: scanrail / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram