Welkom in Delhi


Mysterie, magie, sensatie. Dit is Delhi, stad van de Djinns en 25 miljoen inwoners. Als een Rome van het Oosten is de stad bezaaid met relieken uit oude rijken.

Een hele reeks legers hebben de vlakten van de Indo-Ganges bestormd en hun voetafdruk nagelaten op de identiteit van de verslagen stad, om daarna net als hun voorgangers de stad, gereduceerd tot ruïnes en as, de rug toe te keren. Het moderne Delhi is een chaotische mengelmoes van middeleeuwse vestingen, Mogol-mausoleums, stoffige bazaars, koloniale stadsplanning en gigantische winkelcentra.

Reizigers keren weleens onverschillig terug naar huis, na het afvinken van de bezienswaardigheden en het eeuwige onderhandelen met de marktkramers. Maar als je deze stad een kans geeft, sluit je hem misschien wel voor eeuwig in je hart. De minder bekende hoekjes zijn vaak de interessantste, zoals Lodi Gardens in de avondschemer, de qawwali (islamitische gebedszangen) in Nizamuddin of het grote fort Purana Qila. De beste manier om de stad écht te leren kennen is door middel van een tour, door een van de voormalige straatkinderen van Old Delhi of een fietstour langs de Yamuna.

Om de zeven steden (of 12, als je het Britse New Delhi en de satellietsteden Noida, Faribad, Ghaziabad en Gurgaon meetelt) van Delhi te verkennen kun je het best gebruikmaken van de glimmende, goedkope en efficiënte metro.   

Openingsbeeld: hadynyah / iStock