Geen boot? Geen probleem: Deze eilanden kun je te voet bereiken

Redactie Lonely Planet
Geen boot? Geen probleem: Deze eilanden kun je te voet bereiken

Met het juiste tij en het juiste schoeisel kun je deze vijf eilanden te voet bereiken. Voor de één een onverklaarbaar wonder, voor de ander een kwestie van eb en vloed.  Deze 5 eilanden zijn de overtocht zeker waard!

Het begin van de Passage du Gois vanuit de lucht. | Foto: Gwengoat / iStock

Noirmoutier, Bretagne, Frankrijk

Twee keer per dag valt de 4,5 kilometer lange Passage du Gois droog en verbindt het dorp Beauvoir-sur-Mer met het sprookjesachtige eiland Noirmoutier. Een dromerige plek vol witte huisjes met blauwe luiken en weelderige rozenstruiken. Je vindt er een middeleeuws kasteel waar een sterrestaurant in schuil gaat. Je kunt de bijzondere overtocht natuurlijk per auto wagen, maar lopen is de moeite zeker waard. Zoek onderweg naar kokkels en verse mosselen om ’s avonds te bereiden. Maar vergeet de tijd niet om te voorkomen dat je op één van de veiligheidspalen langs de route moet klimmen en moet wachten tot het water weer zakt. Avontuur gegarandeerd!

Als je het zo ziet is het nauwelijks voor te stellen maar een paar dagen per jaar is dit eiland te voet te bereiken. | Foto: Loeskieboom / iStock

Jindo en Modo, Zuid-Korea

Voor een paar dagen per jaar (doorgaans in de lente) zakt het tij hier zo laag dat er een 2,8 kilometer lange en 40 meter brede weg tevoorschijn komt die het eiland Jindo met het eiland Modo verbindt. Het droogvallen van deze bijzondere route, in de volksmond beter bekent als Ganjuyuk Gyedo, wat mysterieuze zeeweg betekent, wordt geheel volgens de Koreaanse legende jaarlijks gevierd. Het Jindo Miracle Sea Road Festival wordt jaarlijks bijgewoond door zo’n 300.000 mensen die in hun kniehoge rubberen laarzen staan te trappelen om de bijzondere oversteek te maken.

De graftombe van moslimheide Per Haji Ali Shah Bukhari trekt veel bezoekers. | Foto: Travel and still life photography / iStock

Haji Ali Dargah, Mumbai, India

Volgens de legende van de Dargah stierf moslimheilige Pir Haji Ali Shah Bukhari – verteller van wonderen en leraar van de islam – in de 15e eeuw tijdens zijn bedevaartstocht richting Mekka. Op onverklaarbare wijze dreef zijn stoffelijk overschot naar dit stukje rots. Zijn volgelingen besloten ter plekke een witmarmeren moskee voor hem te bouwen die moest dienen als graftombe. Het grootste deel van de dag schittert het bouwwerk als een fata morgana in de Indiase zon. Maar wanneer het tij daalt, komt een verhoogde weg tevoorschijn die het voor geïnteresseerden mogelijk maakt de tombe te bezoeken. Wat overigens massaal gebeurt.

Het begin van de pelgrimsroute naar het ruige wild van Lindisfarne | Foto: Sara_Winter / iStock

Lindisfarne, Northumberland, Engeland

Op steenworpafstand van de Schotse grens vind je het heilige eiland Lindisfarne. Een eiland nog net zo afgelegen en verweerd als toen heilige St Aidan er in 635 aan land stapte om hier zijn klooster te bouwen. Tweemaal daags daalt het tij waardoor een pad door zand en wad tevoorschijn komt. De route, die ook wel de pelgrimsroute wordt genoemd, wordt al eeuwenlang gebruikt om de oversteek naar het kleine eiland te wagen. Een rij palen markeert de 5 kilometer lange weg. De tocht is het zeker waard, op het eiland vind je abdijruïnes, een weelderig kasteel op een heuveltop en een vogelreservaat waar onder andere grutto’s rondzwerven.

De barre omstandigheden die jij 19 kilometer lang gaat trotseren leveren wel bijzonder mooie plaatjes op. | Foto: Catolla / iStock

Schiermonnikoog, Friesland, Nederland

Ons eigen weelderige wad mag in deze opsomming natuurlijk niet ontbreken. De oversteek van het Groningse vasteland naar Schiermonnikoog is veruit de zwaarste in dit rijtje. De tocht is ruim 19 kilometer lang en gaat door de barre omstandigheden zo’n 5,5 uur duren. Je conditie moet dus op orde zijn want halverwege kun je niet meer terug. De tocht levert wel mooie plaatjes op, je hebt zelfs kans om onderweg zeehonden te spotten. Eenmaal aan (ei)land is een stomende mok warme chocolademelk met rum geen overbodige luxe.

Gek op het eilandleven? Hier doe je meer inspiratie op. 

Openingsbeeld: Sara_Winter / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram