Welkom in Antarctica 


Er is geen plek op aarde die in de buurt komt van de immense, witte wildernis van oerkrachten in Antarctica: sneeuw, ijs, water, steen. Antarctica is simpelweg adembenemend.

Avontuur

Antarctica's onwerkelijk afgelegen ligging, extreme kou, enorme ijsplaten en bergketens en talloze exotische levensvormen dagen je continu uit om het leven volledig te omarmen. Iedereen – wetenschappers, arbeiders, ambtenaren en reizigers – die dit geïsoleerde continent bezoekt moet er voor werken, of er nu via de zee of de lucht wordt gereisd. De route en het tijdschema van een reis worden bepaald door het ijs en het weer, niet door de tijd en planningen. Verwacht de uniekste ervaringen, van walvisspotten op open zee, het bespioneren van een pinguïnkolonie of het maken van de perfecte foto van een indrukwekkende ijsvorm. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om de Antarctische toppen te beklimmen of te kajakken over de ijzige wateren. Maar niets haalt het bij de intimiderende schoonheid van de steile spleten van een prachtige gletsjer of de enorme uitgestrektheid van de polaire ijskap. 

Geschiedenis 

De namen van verkenners en hun vorsten en weldoeners staan geschreven op de kusten van Antarctica. Beroemde avonturiers van Cook tot Amundsen en Scott probeerden allen dit uitgestrekte, mysterieuze land te doordringen, met een wisselende mate van succes. Bezoekers kunnen in hun voetsporen treden en zich voorstellen hoe het moet zijn geweest om een weg te vinden door het ijs op een krakende houten boot, of om op een slede over het polaire plateau te glijden. Enkele van hun hutten zijn bewaard gebleven, bevroren in de tijd, om het verhaal van oude avonturen te vertellen. 

Inspiratie

Antarctica beschikt over een zekere ondefinieerbare eigenschap. Noem het inspiratie, noem het grandeur- het is simpelweg het onbeschrijfelijke gevoel dat je een klein stipje bent op een uitgestrekt, ruw, prachtig land. Een land waar gegroefde ijstorens zweven tussen de geometrische ijsplakken, waar letterlijk ongerepte bergen oprijzen vanuit de mist en waar wilde dieren jaar in jaar uit leven in hun eigen ritme, buiten menselijke zorgen om. Onze gedachten de vrije loop te kunnen laten in een gebied waar sporen van de mensheid haast onvindbaar zijn, dat is magie. 

Wilde dieren

Het Verdrag inzake Antarctica beschermt het continent, waar een aantal van 's werelds meest bijzondere diersoorten voorkomen, volledig aangepast aan het leven in hun unieke thuis. Sommigen migreren over lange afstanden, zoals de enorme walvissen, terwijl anderen dichterbij het continent blijven, zoals de Weddellzeehond en de keizerpinguïn. Miljoenen zeevogels scheren over de Zuidelijke Oceaan, 's werelds meest overvloedige oceaan: onder meer albatrossen en stormvogels vliegen veel boven deze wateren rond. Antarctische wilde dieren zijn over het algemeen niet bang voor mensen. Bezoekers wekken meestal niet meer op dan een verveelde geeuw van zeehonden en pinguïns, die zich vooral focussen op het grootbrengen van hun jongen en het ontwijken van roofdieren. De menselijke reactie is, ironisch genoeg, precies het tegenovergestelde. 

Openingsbeeld: Mlenny, Grafissimo, Nick Dale / iStock